World Cup langlaufen gaat verder met Scandinavisch succes in Lahti

heywoodu

De World Cup langlaufen is dit weekeinde weer verder gegaan na de Olympische Spelen van Beijing. In het Finse Lahti stonden twee wedstrijden op het programma: een sprint in vrije stijl op de zaterdag en een afstandswedstrijd in klassieke stijl, met individuele start, op de zondag.

Vrouwen sprint vrije stijl
Zweden stond er zoals gebruikelijk weer lekker bij: Jonna Sundling, Emma Ribom en Maja Dahlqvist vormden de helft van het finaleveld, aangevuld met de Amerikaanse Jessie Diggins, de Russische Natalia Nepryaeva en Anamarija Lampic namens Slovenië. In die finale stond geen enkele maat op Sundling, die een groot gat sloeg en onbedreigd de winst pakte. Landgenotes Ribom en Dahlqvist completeerden het volledig Zweedse podium, voor Diggins, Lampic en Nepryaeva.

Mannen sprint vrije stijl
Geen Zweden, maar wel één land dat het halve deelnemersveld leverde: Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar en Håvard Solås Taugbøl waren namens Noorwegen aanwezig, met verder nog de Rus Gleb Retivykh, de Fransman Lucas Chanavat en de olympische bijna-sensatie Qiang Wang uit China in de eindstrijd. Taugbøl en Chanavat maakten aanvankelijk het tempo, achterin ging Wang in duel met Retivykh onderuit. Chanavat moest zo nog afrekenen met de drie Fransen, wat nét niet helemaal lukte: Klæbo kwam hem in de slotmeters met enkele centimeters voorbij, Chanavat werd wel tweede, voor Skar, Taugbøl, Retivykh en de finaledebutant Wang.

Vrouwen 10km klassiek
Therese Johaug ging stevig van start en vanaf het eerste punt had de Noorse de snelste tussentijden in handen. Halverwege kwam ze tien seconden sneller door dan Nepryaeva, maar met dik anderhalve kilometer te gaan had ze nog maar vijf seconden voorsprong. De Russische kende een sterk slotstuk, maar Johaug had het ook goed ingedeeld en hield aan de finish nog precies genoeg over: ze dook met 1,2 seconden onder Nepryaeva's tijd door. Plek drie was op 16,5 seconden voor de Finse Krista Pärmäkoski, voor landgenote Kerttu Niskanen (+37,7) en de verrassende Zweedse Jonna Sundling (+40,7), toch vooral een sprintster.

Mannen 15km klassiek
Bij de mannen werd de strijd wat spannender en wel tussen meerdere kanshebbers. Iivo Niskanen, dé Finse specialist, zette na vijf kilometer een tijd neer die te scherp bleek voor de rest, maar na tien kilometer dook Klæbo onder Niskanen's tijd door, terwijl de jonge Zweed William Poromaa er vlak achter zat. Nog iets verderop was Klæbo de snelste, bijna gelijk met Poromaa, terwijl Niskanen en de Rus Alexander Bolshunov amper twee seconden toe moesten geven. De Fin gooide de brommer vervolgens echter aan en met een sterke slotfase pakte hij alsnog de winst met een forse 17,6 seconden voorsprong op Klæbo. Poromaa pakte op 18,0 seconden de derde plek en zijn eerste World Cup-podium ooit, voor de Russen Alexey Chervotkin (+22,0) en Bolshunov (+24,4).