Slowaakse ijshockeyers schakelen VS uit, Zweden verslaat Canada

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is het ijshockeytoernooi bij de mannen aangekomen bij de kwartfinales. Die werden woensdag afgewerkt en dat leverde een kleine verrassing op, met ook twee mooie halve finales in het verschiet.

In de openingswedstrijd van de dag speelde de Amerikaanse ploeg tegen Slowakije, wat populariteit van de sport betreft met afstand hét ijshockeyland op aarde. De laatste jaren gaat het niet altijd even goed met de ploeg, maar tegen de VS tekende Juraj Slafkovsky na dik tien minuten voor een 1-0 voorsprong.

Nicholas Abruzzese trok de stand niet veel later gelijk en na een half uur spelen stonden de Amerikanen dankzij Sam Hentges op voorsprong. Daar leek het bij te blijven, tot Marek Hrivik 44 seconden voor tijd voor de 2-2 zorgde. Overtime leverde niks op en na zeven gemiste shootouts schoot captain Peter Cehlarik de Slowaken naar de halve finales.

Rusland nam het op tegen debutant Denemarken en kwam via Vadim Shipachyov binnen een kwartier op voorsprong. Frans Nielsen, de eerste Deen ooit in de NHL, trok de stand gelijk, maar de Russen bleken toch sterker: Nikita Nesterov en Vyacheslav Voynov brachten de 3-1 zege binnen.

Finland stond na een dikke tien minuten op een 2-0 voorsprong tegen Zwitserland, dankzij goals van Miro Aaltonen en Mikko Lehtonen. Marko Anttila maakte er vervolgens 3-0 van, waarna Andres Ambühl de Zwitsers weer wat hoop bood met een ruime periode te gaan. In de laatste minuten maakte Finland het echter af: Iiro Pakarinen en Teemu Hartikainen profiteerden van het lege Zwitserse doel en Finland won met 5-1.

In de kraker van de kwartfinales speelden Zweden en Canada tegen elkaar, twee ploegen die elkaar vijftig minuten lang in evenwicht hielden. Op dat moment kwam daar een einde aan, want Lucas Wallmark vond het Canadese doel: 1-0. Met een man meer probeerde Canada terug te slaan, maar Sven Lander tikte de puck het lege doel in voor de 2-0 overwinning.

Vrijdag spelen Finland en Slowakije om 05.10 uur Nederlandse tijd tegen elkaar in de halve finales, Rusland en Zweden nemen het vanaf 14.10 uur tegen elkaar op.