Shorttrackster Schulting voegt brons toe aan olympische buit, Canada wint aflossing

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is woensdag het shorttrack afgesloten. De vrouwen werkten de kwartfinales tot en met de finales af op de 1500 meter, voor de mannen stonden de B- en A-finales op de aflossing op het programma.

Aflossing mannen
De Nederlandse mannen moesten na het finishdrama in de halve finales genoegen nemen met een plek in de B-finale, waarin niet Itzhak de Laat, maar 'gewoon' Sjinkie Knegt de boel af mocht sluiten. Dat leek prima te lukken, want Nederland lag er uitstekend voor, tot de laatste meters: op precies dezelfde manier als De Laat in de halve eindstrijd liet Knegt zich verschalken door de Hongaar Shaolin Liu.

In de A-finale nam thuisland China het op tegen de Russen, Canadezen, Zuid-Koreanen en Italianen. Lang ging het gelijk op, tot China onderuit ging en de strijd om het goud echt begon. Dat ging tussen Canada en Zuid-Korea en met een indrukwekkend slot reed Steven Dubois zichzelf, Charles Hamelin, Jordan Pierre-Gilles en Pascal Dion naar olympisch goud. De Koreanen Lee June-seo, Hwang Dae-heon, Kwak Yoon-gy en Park Jang-hyuk pakten zilver, voor Pietro Sighel, Yuri Confortola, Tommaso Dotti en Andrea Cassinelli was er brons namens Italië.

1500m vrouwen
Rianne de Vries ging er in de halve finales uit, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer plaatsten zich wel voor de eindstrijd. Daarin opende Han Yutong uit China de aanval, maar Schulting pareerde en het Zuid-Koreaanse duo Choi Min-jeong en Lee Yu-bin reed het gat weer dicht.

In de slotronden trokken Choi, Schulting en Arianna Fontana uit Italië ten strijde, wat door niemand gevolgd werd. De Zuid-Koreaanse was net iets te sterk en wist haar olympische titel met succes te verdedigen, terwijl Fontana op de finish drie duizendsten voor Schulting eindigde. De Nederlandse ging zo naar huis met twee keer goud (1000m en aflossing), zilver (500m) en brons (1500m), Velzeboer werd vijfde.