Olympisch debuut monobob: Humphries domineert het veld, Sleper 16e

heywoodu

Op de Olympische Spelen is zondag het debuut gehouden van de monobob, het nieuwste onderdeel in het bobsleeën. Dat wordt alleen bij de vrouwen gehouden, zodat die net als de mannen ook twee onderdelen hebben: voor de viermansbobs is het veld niet breed genoeg om er ook een vrouwenwedstrijd naast te zetten, dus kwam men met de voor de jeugd ontwikkelde éénzitter.

In run één werden gelijk al flinke verschillen gemaakt wat betreft de strijd om goud: de Amerikaanse Kaillie Humphries was vrij ruim de snelste, alleen Laura Nolte uit Duitsland bleef met 0,30 seconden nog een beetje in de buurt. Op plek drie, op 0,68 seconden van Humphries, staan de Canadese Christine de Bruin en de Amerikaanse Elana Mayers Taylor, die een flinke schuiver maakte.

China doet ook netjes mee met de kennis van de thuisbaan: Ying Qing staat vijfde op 0,72 seconden, twee honderdsten voor landgenote Huai Mingming en de Zwitserse Melanie Hasler. Karlien Sleper kon niet echt potten breken en kwam op 1,44 seconden uit op plek zestien, ongeveer waar de Nederlandse vooraf ook ingeschat kon worden.

Hasler wist haar plek in de tweede run in elk geval te verdedigen, Huai ging nog eens 0,14 seconden sneller. Ying verloor daarentegen 0,25 seconden en vier plekken, De Bruin haalde uit en pakte met 0,76 seconden de leiding, waarmee ze ook 0,28 voorbij Meyers Taylor ging. Ook Nolte kwam niet aan De Bruin's tijd: de Duitse kwam 0,18 seconden tekort.

Humphries sloot de openingsdag af en op de voormalige Canadese stond geen enkele maat: met 1,04 seconden zette ze oud-landgenote De Bruin aan de kant en behield ze de leiding. Achter De Bruin staat Nolte (+1,22) op plek drie, voor Meyers Taylor (+1,32), Huai (+1,80), Hasler (+1,94) en de Australische Breeana Walker (+1,99), met Sleper (+3,37) op de zestiende plek.