Snowboarder Hirano met fenomenale halfpiperun eindelijk naar olympisch goud

heywoodu

De beste snowboarders ter wereld, die in de halfpipe althans, hebben vrijdag gestreden om olympisch goud. In het Genting Snow Park in het Chinese Zhangjiakou legden de toppers een heerlijke finale neer in de pipe, inclusief het afscheid van een legende.

In run één noteerde de Amerikaan Taylor Gold met 81,75 punten de beste score, maar de ogen waren vooral gericht op Ayumu Hirano. De 23-jarige Japanner, in Sochi 2014 en Pyeongchang 2018 goed voor olympisch zilver, gooide er een uiterst zeldzame triple cork uit, maar ging later in de run onderuit.

Hirano herstelde zich in run twee: hij wist de triple cork te landen én maakte de hele run af, de eerste keer ooit dat de trick in een verder geslaagde run is uitgevoerd. Het leverde 91,75 punten op, tot ongenoegen van velen: de Australiër Scotty James scoorde met zijn run 92,50 punten, terwijl die van Hirano gezien werd als wellicht de moeilijkste ooit.

In run drie verbeterde James zich niet en dus mocht Hirano, die de finale afsloot, één gooi naar goud doen. Weer landde hij de triple cork, waarna zijn hele run nóg beter was uitgevoerd. Dit keer hadden de jury daar wel waardering voor: met 96,00 punten was er na twee keer zilver nu dik verdiend olympisch goud voor Hirano, met James op zilver.

Het brons ging met 87,25 punten naar de Zwitser Jan Scherrer, die in de tweede run de run van zijn leven neerzette. Met 85,00 punten ging plek vier naar de legendarische Amerikaan Shaun White, drievoudig olympisch kampioen, die na Beijing afscheid neemt als actief (wedstrijd)snowboarder.