Langlaufer Niskanen revancheert zus en pakt wél olympisch goud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing is vrijdag gestreden om het langlaufgoud op de vijftien kilometer klassieke stijl bij de mannen. Dat leek vooraf tussen twee mannen te gaan en dat bleek een juiste inschatting, hoewel het minder spannend was dan gedacht.

Het ging om de Fin Iivo Niskanen, wiens zus Kerttu een dag eerder met 0,4 seconden naast goud greep, en de Rus Alexander Bolshunov, samen de twee grote klassieke favorieten. Niskanen vertrok drie minuten voor Bolshunov, die na drie kilometer al elf seconden aan de broek had. De Rus kon het tempo wat beter vinden, want halverwege was het verschil nog altijd elf seconden. Vervolgens liep het echter op: na dik tien kilometer was Niskanen 28 seconden sneller.

Bolshunov wist in de laatste kilometers nog wel iets goed te maken, maar bij de Finse klassieke specialist kwam hij niet meer in de buurt: zilver op 23,2 seconden. Voor Niskanen was het zijn derde gouden medaille en dat deed hij op drie Spelen: eerder won hij goud op de teamsprint in 2014 en goud op de vijftig kilometer klassiek in 2018, in Beijing was er ook al skiatlonbrons.

De strijd om brons werd een Noors-Russische aangelegenheid, maar namens Rusland konden Ilia Semikov en Alexey Chervotkin het toch net niet bolwerken. Op 37,5 seconden ging het brons dankzij een ijzersterk slotstuk naar Johannes Høsflot Klæbo, die landgenoot Hans Christer Holund op dik tien seconden wist te zetten.