Skeletonster Bos in gevecht om olympisch eremetaal, Australische op goudkoers

heywoodu

De beste skeletonsters op aarde zijn vrijdag op de Olympische Spelen in Beijing begonnen aan hun jacht op olympisch goud. Op het Yanqing National Sliding Center stonden de eerste twee runs gepland, zaterdag gevolgd door de beslissende derde en vierde runs - de mannen sluiten hun titelstrijd vrijdagmiddag af.

Run één was spannend: de Canadese Mimi Rahneva noteerde de snelste tijd, maar Jaclyn Narracott uit Australië, in St Moritz onlangs zeer verrassend winnares van de laatste World Cup van het seizoen, gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Op 0,23 seconden stond de Chinese thuisfavoriete Zhao Dan, die haar baankennis optimaal benutte. Het Duitse duo Jacqueline Lölling (+0,24) en Tina Hermann (+0,25) zat er bovenop, vlak voor de Belgische Kim Meylemans en Anna Ferstädt uit Tsjechië (beiden +0,32), de Duitse Hannah Neise (+0,33) en Katie Uhlaender namens de VS (+0,38). Kimberley Bos stond voor Nederland op de tiende plek op 0,48 seconden.

Bos leek het in de tweede run een stuk beter te doen en verdedigde haar positie in de top-10 in elk geval met verve. Met 0,14 seconden ging de Nederlandse voorbij Uhlaender, Neise bleef haar ondanks een fout wel 0,18 seconden voor. Fernstädt gaf 0,24 seconden toe op de Duitse en kwam zo ook achter Bos terecht, terwijl Meylemans met 0,72 seconden zelfs vijf plekken verloor. Met twee honderdsten kwam ook Hermann niet aan Neise's tijd en Lölling zat er 0,17 seconden achter. Zhao nestelde zich op 0,11 seconden tussen Neise en Hermann, maar Narracott hield het wél vol: de Australische dook met 0,21 seconden naar de leiding.

Rahneva sloot de openingsdag bij de vrouwen af, maar dat ging niet goed: de Canadese ging meerdere keren in de fout en viel terug naar de negende plek op 0,83 seconden van leidster Narracott. De Australische ligt zo op gouden koers, voor Neise (+0,21), Hermann (+0,23), Zhao (+0,32), Lölling (+0,38) en Bos (+0,39), die zo toch nog wel een realistische medaillekans heeft.