Snowboardster pakt historisch Nieuw-Zeelands goud op slopestyle

heywoodu

Voor het eerst in de historie heeft Nieuw-Zeeland olympisch goud gepakt op de Winterspelen. Snowboardster Zoi Sadowski-Synnott kreeg dat zondagochtend voor elkaar in het snowboardpark in Secret Garden, waar ze schitterde op het slopestyleparcours.

In de eerste van drie finaleruns kwam de nog altijd maar 20-jarige Sadowski-Synnott, in 2018 al goed voor big air-brons, tot 84,51 punten en de leiding in het veld. De Australische Tess Coady noteerde 82,68 punten, Laurie Blouin uit Canada stond met 77,96 punten op plek drie.

De tweede run eindigde voor Sadowski-Synnott met een val en ze verloor daarbij ook de leiding: de Amerikaanse Julia Marino scoorde 87,68 punten, Coady bleef wel op plek drie staan. In de derde en beslissende run verstevigde Coady haar derde plek met 84,15 punten, waarna Marino haar score niet verbeterde.

Sadowski-Synnott mocht de finale afsluiten in de wetenschap dat het zilver of goud zou worden. Ze landde alle tricks in een indrukwekkende run en onderaan de berg was uitgerekend Marino de eerste die haar om de nek vloog. Terecht: met 92,88 punten was het historisch goud een feit, Marino pakte zilver en Coady brons.