Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 5

Peter Breuls

Ben je al lekker naar de bioscoop geweest, de afgelopen week? Er viel weer van alles te zien, want de bioscopen waren weer open, En hopelijk blijft dat zo! Bij geopende bioscopen hoort natuurlijk ook een nieuwe speelweek met nieuw filmaanbod. Deze week: een horrorsequel, een biopic en een retrospectief van gerestaureerde klassiekers van de regisseur Yasujiro Ozu.

Scream

Twintig jaar nadat het rustige stadje Woodsboro werd afgeschrikt door een aantal gewelddadige moorden, worden de bewoners opnieuw geteisterd door een moordenaar, die zich achter het Ghostface masker schuilt met een groep tieners als doelwit. Neve Campbell (Sidney Prescott), Courteney Cox (Gale Weathers) en David Arquette (Dewey Riley) keren terug in hun iconische rollen. Verder met o.a. Melissa Barrera, Kyle Gallner, Mason Gooding, Mikey Madison, Dylan Minnette, Jenna Ortega, Jack Quaid, Marley Shelton, Jasmin Savoy Brown en Sonia Ammar.

King Richard

King Richard volgt Richard Williams, een volhardende vader van twee van de grootste atleten aller tijden die de wereld van het tennis uiteindelijk voorgoed zullen veranderen. De tweemaal voor een Oscar genomineerde Will Smith neemt de hoofdrol van Richard voor zijn rekening, onder regie van Reinaldo Marcus Green. Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen.

Dramarama

Het is 1994 en het einde van de zomer nadert voor middelbare scholier Gene. De tiener bereidt zich voor op het murder mystery slaapfeestje met zijn vrienden van de toneelclub. Dit zal het laatste slaapfeestje zijn voor het vijftal, voordat iedereen een nieuw leven begint. Theatrale gastvrouw Rose vertrekt de volgende ochtend naar een Universiteit aan de andere kant van het land. De serieuze Claire, de aanstekelijk enthousiaste Oscar en sarcastische Ally volgen kort daarna. Gene, die als enige achterblijft in Escondido, California, heeft zich voorgenomen om zijn grote geheim met zijn vrienden te delen. Dit blijkt echter veel moeilijker vanwege het christelijke aard van de toneelclub.

Minyan

New York '87. De 17-jarige David woont met zijn ouders in een wijk met veel Joodse immigranten. Hij helpt regelmatig bij gebedsgemeenschappen (“minjans”) wat als vanzelfsprekend door zijn familie wordt beschouwd. Hij is zijn homoseksualiteit aan het ontdekken maar vindt de strikte regels van zijn Joodse gemeenschap steeds meer knellen .

The Eyes of Tammy Faye

The Eyes of Tammy Faye geeft een intieme kijk op de buitengewone opkomst, ondergang en verlossing van televisie-evangeliste Tammy Faye Bakker. Tammy Faye en haar man Jim Bakker begonnen in de jaren ’70 en ’80 met vrijwel niks, maar groeiden uit tot de oprichters van ’s werelds grootste religieuze televisienetwerk en themapark. Tammy Faye werd geroemd, omdat zij stond voor acceptatie, vooruitgang en liefde. Ze was onlosmakelijk verbonden aan haar opvallende wimpers, haar eigenzinnige zang en haar gretigheid om mensen van alle rangen en standen te omarmen en aanvaarden. Het duurde echter niet lang voordat financiële misstappen, samenzwerende rivalen en schandalen hun zorgvuldig opgebouwde imperium omver haalden.

Olga

Een coming-of-age portret van de vurige en talentvolle jonge turnster Olga, tegen de politieke achtergrond van de Oekraïense revolutie in 2013. Zwitserse Oscar-inzending.

Tout s'est bien passé

Nadat de 85 jaar oude André een beroerte krijgt, raakt hij voor de helft verlamd en is het leven niet meer wat het was. Als bon-vivant besluit hij de verdere aftakeling niet af te willen wachten en vraagt zijn dochters Emmanuèle en Pascale om hem te helpen er een eind aan te maken. Hiermee confronteert hij de twee vrouwen niet alleen met een moreel dilemma, maar zadelt hij ze daarbij op met grote praktische en emotionele uitdagingen.

De onderstaande films van de Japanse regisseur Yasujiro Ozu zijn onlangs gerestaureerd en te zien in een beperkt aantal bioscopen in Nederland.

The Flavor of Green Tea over Rice (Yasujiro Ozu)

Yasujiro Ozu’s persoonlijke favoriet uit zijn meer dan vijftig titels omvattende oeuvre. The Flavor of Green Tea over Rice legt subtiel de klassenverschillen en spanningen bloot in een langdurig huwelijk. The Flavor of Green Tea over Rice is vintage Ozu: de kalme, uitgewogen beelden en spaarzame dialogen maken de fricties tussen de echtelieden maximaal invoelbaar.

Tokyo Story (Yasujiro Ozu)

Ozu's meest bekende film, door meer dan 350 regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden, is een diep ontroerende en indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema.

Early Spring (Yasujiro Ozu)

Het leven van de onderbetaalde kantoormens gaat niet over rozen, zeker niet als hij verzeild raakt in overspel. Na Early Summer, Late Spring en Tokyo Story schetst Ozu een portret van het familieleven van een eenvoudige Japanse ‘salary man’. Hij doet dat met warmte, humor en empathie voor de harde werkers onderin de bedrijfshiërarchie. Ozu weet als geen ander de vreugde en het verdriet in het dagelijks leven te vangen in een menselijke, soms ook humoristische vertelling. De nieuwe 4K-restauratie is verzorgd door productiemaatschappij Shochiku, in samenwerking met The Japan Foundation.

Tokyo Twilight (Yasujiro Ozu)

Ozu's laatste film in zwart-wit is misschien wel de donkerste van zijn meesterlijke familieportretten, met een diepe psychologische gelaagdheid. Hij volgt de parallelle paden van twee zussen die worstelen met een afwezige moeder, ongewenste zwangerschap en huwelijksperikelen. Tokyo Twilight, doordrenkt van winterse melancholie, toont de verwoestende effecten van huiselijke geheimen op het leven van twee zussen: de ongelukkig getrouwde Takako (Setsuko Hara) en de opstandige Akiko (Ineko Arima), een verloren ziel op drift in een wereld van nachtbars en achterkamers van mahjong-salons.