Gråbak wint na drie jaar weer in noordse combinatie

heywoodu

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie kunnen ook allemaal afreizen naar de Olympische Spelen in Beijing: de laatste World Cup-wedstrijd voor de Spelen werd afgewerkt in het Oostenrijkse Seefeld, met de derde en laatste wedstrijd in de Seefeld Triple.

Het schansspringen kon op de laatste wedstrijddag geen doorgang vinden in verband met de harde wind, dus werd de zogenaamde Provisional Competition Round van een dag eerder gebruikt. Daarin was de Noor Jørgen Gråbak, doorgaans vooral een sterke langlaufer, verrassend de sterkste en dus mocht hij de 12,5 kilometer langlaufen openen. Hij werd op een seconde gevolgd door de Duitser Terence Weber, met ook nog de Est Kristjan Ilves, de dominante Noor Jarl Magnus Riiber en de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Franz-Josef Rehrl binnen tien seconden.

Verder kwam er een Duits treintje uit Oberstdorf: Vinzenz Geiger (+0:28), Julian Schmid (+0:31) en Johannes Rydzek (+0:44) leken in goede positie te liggen om elkaar snel op te zoeken, de Fin Ilkka Herola (+0:54) maakte ook zeker nog een kans en wellicht dat Eric Frenzel vanaf 1:20 minuten het Duitse blok nog wat kon versterken.

De eerste zes kwamen op de langlaufski's uiteraard snel bij elkaar, hoewel Weber rap afhaakte. Gråbak, Lamparter en Riiber lieten Ilves en Rehrl in de slotfase overtuigend achter, waarna Riiber verrassend genoeg degene was die af moest haken. Gråbak viel op het laatste kleine klimmetje aan en Lamparter kon nét niet volgen: de Noor pakte voor het eerst in bijna drie jaar weer eens een zege, voor Lamparter en de moegestreden Riiber.