Sloveense schansspringers oppermachtig in gemengde landenwedstrijd

heywoodu

In het Duitse Willingen komen 's werelds beste schansspringers dit weekeinde nog één keer in actie alvorens de Olympische Spelen in Beijing van start gaan. Dat gebeurde eerst met een gemengde landenwedstrijd, daarna komen de vrouwen en mannen beiden individueel ook nog twee keer in actie.

Na de eerste ronde was de leiding niet heel verrassend in handen van Slovenië, dat met Ema Klinec en Ursa Bogataj twee sterke vrouwen had, vergezeld door Cene Prevc en Anze Lanisek. Thea Minyan Bjørseth, Silje Opseth, Halvor Egner Granerud en Marius Lindvik volgden namens Noorwegen op gepaste afstand en streden met Duitsland, Oostenrijk en Japan om de tweede plek.

In de finaleronde sprong Katharina Althaus Duitsland ruim naar de tweede plek, wel ver achter Slovenië - Japan, Oostenrijk en Noorwegen moesten aanpoten. Prevc en Markus Eisenbichler hielden het verschil gelijk, Duitsland's tweede plek werd zo verstevigd. Bogataj vergrootte de Sloveense voorsprong, Juliane Seyfarth deed het minder goed en dus werd Duitsland gepasseerd door Oostenrijk (Marita Kramer) en Noorwegen.

Bij de laatste groep springers kwam de Sloveense winst niet meer in gevaar, Lanisek vergrootte de voorsprong zelfs nog meer. Een dijk van een sprong van Lindvik bracht Noorwegen ineens nog naar een ruime tweede plek, mede doordat de Oostenrijkse slotspringer Stefan Kraft flink door de hoeven zakte en de Duitser Karl Geiger er ook niet aan te pas kwam - Oostenrijk werd derde.