NK allround: Dubbelslag Bosker op 5.000m

Olga Kroeders

Na de eerste dag van het NK allround. gaat Marcel Bosker aan de leiding bij de mannen. Bosker won de 5.000 meter zojuist en nam de leiding in het algemeen klassement over van Louis Hollaar. 

De laatste vier ritten waren het belangrijkst. De snelste tijd tot dan was van Jeroen Janissen met 6.28,64. De zevende rit ging tussen Kars Jansman en Beau Snellink. Het was Snellink die de regie nam en een kleine voorsprong pakte op Jansman. Snellink, aangewezen als reserve voor de Spelen, bleef vlak rondjes rond de 29,6 rijden en was zes ronden voor het einde de snelste. Hij wist die voorsprong ook ten opzichte van Jansman vast te houden en kwam in 6.17,31 over de streep, niet genoeg om Louis Hollaar voorbij te gaan in het algemeen klassement.

Jan Blokhuijsen en Marcel Bosker vormden het achtste paar. Blokhuijsen nam het initiatief en Bosker kon enkel volgen. Een paar ronden later was het Bosker echter die wegreed bij Blokhuijsen. Terwijl Bosker rondjes van in de 29 hoog bleef schaatsen was Blokhuijsen al in de 30. Drie ronden voor het einde moest Bosker tijd toegeven op Snellink en schaatste hij rond dezelfde tijd als Snellink, zijn ploeggenoot, in de rit ervoor. Doordat zijn laatste twee ronden sneller waren dan Snellink verbeterde Bosker dienst tijd naar 6.16,50 en pakte bovendien de leiding in het algemeen klassement. Blokhuijsen kwam in 6.29,09 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Lex Dijkstra en Chris Huizinga. Huizinga ging snel van start en had na drie ronden al een voorsprong van een kleine drie tellen op de snelste tijd van Bosker. Tegenstander Dijkstra kwam in het hele stuk niet voor. Die voorsprong slinkte wel langzaam mede omdat Huizinga al vrij snel rondjes van in de 30 schaatste. Drie ronden voor het einde was de voorsprong van Huizinga op Bosker helemaal verdampt en verloor hij meer tijd. Uiteindelijk kwam Huizinga in 6.23,42 over de meet. Dijkstra schaatste naar 6.30,05.

Jordy van Workum moest het in de laatste rit opnemen tegen Marwin Talsma. Maar ook zij konden de de tijd van Bosker niet benaderen. Talsma schaatste naar 6.31,40, Van Workum kwam in 6.33,60 over de meet.

Bosker heeft morgen anderhalve seconde voorsprong op de 1.500 meter op Hollaar en twee seconden op de nummer drie Snellink.