Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van week 48

Jippie

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteert de rechtbank een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Dit is de selectie uit week 48:

Straf - Duo bestraft voor uitbuiting vreemdelingen in wasserijen
1 december - Een 49-jarige man is veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf omdat hij samen met een 40-jarige man tussen 2013 en 2015 twee illegale vreemdelingen uitbuitte door hen in zijn Amsterdamse wasserij te laten werken. Ook vervalste hij facturen. Daarnaast zijn zij veroordeeld voor mensensmokkel. De 40-jarige man is veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf waarvan 88 dagen voorwaardelijk en 240 uur taakstraf. Beiden wisten dat de vreemdelingen illegaal in Nederland waren. Zij lieten hen werken tegen structureel veel te lage lonen die soms slechts deels werden uitbetaald. De vreemdelingen moesten zeven dagen per week lange dagen werken. Er was geen arbeidsovereenkomst. De vreemdelingen kregen hun salaris contant uitbetaald en waren daarom onverzekerd. Dit is extra ernstig omdat hun arbeidsomstandigheden op meerdere fronten te wensen overlieten. In beide straffen weegt de aanzienlijke overschrijding van de redelijke termijn mee. Ook moeten de mannen ruim 31.000 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6957
ECLI:NL:RBAMS:2021:6960

Straf - Beledigende vrouw bij protest anti-lhbtq+-geweld bestraft
3 december - Een 40-jarige vrouw is veroordeeld tot 40 uur taakstraf waarvan 20 uur voorwaardelijk onder meer omdat zij op 26 augustus 2021 deelnemers aan een protestdemonstratie tegen anti-lhbtq+-geweld op het Mercatorplein in Amsterdam beledigde. Daarnaast beledigde zij een verslaggever en cameravrouw van PowNews die erbij waren en bedreigde hen met de dood. Haar beledigingen waren onder meer ‘hoerenzonen’, ‘vuile kankerhomo’ en ‘kankerhoer’ en zij spuugde naar demonstranten. Ook bedreigde zij een fotograaf die voor het COC fotografeerde met de dood. Zij was niet bij de zitting om haar persoonlijke omstandigheden toe te lichten. Tijdens haar politieverhoor verklaarde zij echter dat zij schulden heeft, een bijstandsuitkering ontvangt en onder bewind staat. Hoewel de rechtbank oordeelt dat de geëiste geldboete op zijn plaats zou zijn, kiest die er vanwege haar financiële situatie voor een deels voorwaardelijke taakstraf op te leggen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7026

Bestuur - Waterkrachtcentrale Alphen/Lith terecht tijdelijk stilgelegd
23 november - De minister van Infrastructuur en Waterstaat mocht de waterkrachtcentrale Alphen/Lith stilleggen tot in ieder geval 1 januari 2022. De voorzieningenrechter oordeelt dat die tijdelijke stillegging terecht en evenredig is ondanks het verweer van Vattenfall dat dit besluit niet evenredig is en zij een groot verlies aan energieopbrengst lijdt. Het onderliggende probleem is daarbij de vissterfte onder de schieraal en Vattenfall heeft hierover een voorstel gedaan, dat de minister niet zou hebben meegewogen. De voorzieningenrechter gaat hier echter niet in mee. Hiervoor is van belang dat Vattenfall niet beschikt over de benodigde watervergunning en de waterkrachtcentrale niet in zijn geheel hoeft te sluiten. Met de door Vattenfall voorgestelde maatregelen komt de vissterfte van de schieraal bovendien nog steeds boven de bovengrens van 10 procent uit.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6963

Bestuur - Woning terecht gesloten na vondst zaken voor drugsproductie
1 december - De gemeente Amsterdam mocht een woning in Nieuw-West voor 3 maanden sluiten nadat er grote hoeveelheden goederen zijn gevonden die worden gebruikt voor het fabriceren van drugs. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Ook hing er een sterke chemische geur en heeft de politie 10.000 euro gevonden. Uit de feiten en omstandigheden blijkt dat de bewoner moest weten dat deze middelen bestemd waren voor de productie van drugs. Dat deze middelen gebruikt worden in zijn garage- en schoonmaakbedrijf heeft hij onvoldoende uitgelegd. De voorzieningenrechter acht de sluiting noodzakelijk en evenredig. De woning vormt namelijk een schakel in de productie van drugs en dit is voldoende om verstoring van de openbare orde aan te nemen. De aanwezigheid van minderjarige kinderen in de woning is geen bijzondere omstandigheid om van een sluiting af te zien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6965

Bestuur - Wajonguitkering tijdens studie, daarna nog niet te beoordelen
1 december - Een vrouw heeft een Wajonguitkering en is voor haar studie naar het buitenland verhuisd. Na haar verhuizing heeft het UWV de uitkering beëindigd. Later heeft het UWV met terugwerkende kracht de uitkering toegekend en gezegd dat de vrouw de uitkering ontvangt zo lang zij de studie volgt. Zij is het niet eens met deze voorwaarde. De rechter volgt haar niet in haar standpunten omdat het eindigen van de Wajonguitkering een toekomstige onzekere gebeurtenis is. De rechter geeft aan het UWV mee dat die bij de beëindiging van de uitkering in de toekomst rekening moet houden met het eventuele oorzakelijke verband tussen het niet halen van de studie en het eerdere eindigen van de uitkering. Hierdoor kan bij beëindiging van de uitkering sprake zijn van zo’n onbillijkheid dat het UWV moet afzien van de beëindiging van de uitkering.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7025

Kanton - Slecht geïnformeerd over krimp gordijnen: geld terug
25 november - Een Amstelveense woonwinkel moet een koper ruim 6.000 euro terugbetalen omdat de geleverde gordijnen korter zijn dan was overeengekomen en de koper niet was gewaarschuwd over mogelijke krimp. De koper kocht op maat gemaakte gordijnen voor 7.135 euro en vitragegordijnen voor 2.880 euro, inclusief rails en montage. Bij de levering bleek dat de gordijnen korter waren dan de vitragegordijnen, wat niet volgens afspraak was. Volgens de monteur hadden de gordijnen tijd nodig om te acclimatiseren en zouden ze nog kunnen nazakken. Dat gebeurde niet, ze krompen juist verder. Ondanks herhaalde pogingen mislukte het het geschil op te lossen. De kantonrechter oordeelt dat de koper de overeenkomst voor wat de gordijnen betreft deels mocht ontbinden omdat hij onvoldoende was geïnformeerd, de gordijnen niet beantwoorden aan de overeenkomst en de voorgestelde hersteloplossingen onvoldoende waren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6881

Kanton - Toeriste die door pandemie niet kon komen krijgt huur terug
29 november - Een Duitse toeriste die in november 2019 via Booking.com een Amsterdamse woonboot had gehuurd voor een verblijf in mei 2020 krijgt de aanbetaalde huur van 1.120 euro terug. De uitbraak van de coronapandemie waardoor zij niet kon komen was namelijk zo’n onvoorziene omstandigheid dat de huurovereenkomst wordt ontbonden. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt onder meer mee dat de impact van de pandemie niet was te voorspellen toen de toeriste haar verblijf boekte. Het was niet redelijk dat de verhuurder verwachtte dat de huurovereenkomst ondanks de pandemie ongewijzigd in stand zou blijven. Dat de toeriste niet had gekozen voor een duurdere boekingsoptie waarbij zij kosteloos kon annuleren, verandert daar niets aan. De verhuurder moet daarom de aanbetaling en de buitengerechtelijke kosten van 168 euro en de proceskosten van ruim 700 euro betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6901

Civiel - Uitgeprocedeerde werkt slecht mee aan pilot: einde opvang
30 november - Een uitgeprocedeerde asielzoeker die nu nog verblijft op een zogenoemde Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV)-locatie in De Pijp in Amsterdam moet die verlaten omdat hij onvoldoende meewerkt. De LVV-opvang is georganiseerd in het kader van een pilot waarin het rijk en gemeenten met hulp van ngo's trachten bestendige oplossingen te vinden voor migranten zonder recht op verblijf of rijksopvang. Die oplossingen kunnen bestaan uit rechtmatig verblijf in Nederland, vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst of doormigratie. Voorwaarde voor opvang op een LVV-locatie is dat de uitgeprocedeerde asielzoeker meewerkt om de beoogde oplossing te bereiken. Het traject eindigt in ieder geval na 1,5 jaar en wordt voortijdig beëindigd wanneer de betrokkene onvoldoende meewerkt. Van dat laatste is sprake in deze zaak volgens de betrokken organisaties. De uitgeprocedeerde asielzoeker heeft dan ook geen recht meer op opvang in de LVV-locatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6964