Noorse langlaufers sprinten naar dubbelzege, Zweedse vrouwen ook dominant

heywoodu

In het Duitse Dresden zijn de best sprintende langlaufers ter wereld, op enkele namen na, neergestreken voor een paar fraaie stadssprints. Zaterdag werd de individuele wedstrijd afgewerkt, zondag kon men kijken naar de teamsprints, allemaal in de vrije stijl.

Individueel vrouwen
Drie landen hadden elk twee dames in de finale: Mathilde Myhrvold en Kristine Stavås Skistad vormden de Noorse vertegenwoordiging, het altijd sterke Sloveense duo Anamarija Lampic en Eva Urevc was er ook en Zweden werd vertegenwoordigd door favoriete Maja Dahlqvist en Jonna Sundling.

De Zweedse dames gooiden het tempo omhoog in de slotfase en voor de vierde keer op rij was Dahlqvist de sterkste, de tweede vrouw ooit - na Marit Bjørgen - die vier sprints op rij wint. Sundling maakte het Zweedse 1-2'tje compleet, Lampic sprintte Skistad eruit voor plek drie en Myhrvold en Urevc vielen ook buiten de boot.

Individueel mannen
De Noren vormden het halve finaleveld, met Håvard Solås Taugbøl, Even Northug en Sindre Bjørnestad Skar. Federico Pellegrino was er namens Italië, met verder ook nog de Fransman Lucas Chanavat en Gleb Retivykh uit Rusland.

Taugbøl bepaalde het tempo in het begin van de tweede en laatste ronde, gevolgd door Pellegrino en Chanavat. De Fransman kon het nét niet helemaal bijbenen, maar werd voor Northug, Skar en Retivyk wel derde. Taugbøl en Pellegrino vochten een hevig duel uit om de winst en die ging naar de Noor.

Teamsprint vrouwen
Twaalf rondjes in totaal voor de duo's, dus in totaal elf wissels en in totaal zes ronden per atlete. Nadat iedereen vijf ronden had afgewerkt hadden we een kopgroep van acht teams, met alle favorieten er nog in. De eerste loopsters konden gaan knallen voor hun laatste rondje, namens Zweden-1 deed Jonna Sundling dat uitstekend en Jessie Diggins volgde voor USA-1, met Jasmin Kähärä verrassend voor Finland-1. Eva Urevc zat er voor Slovenië-1 goed bij, voor Noorwegen-1 moest Kristine Skistad op de tanden bijten.

De afmakers van de koplopers waren Maja Dahlqvist (SWE-1), Julia Kern (USA-1), Anamarija Lampic (SLO-1), Jasmi Jönsuu (FIN-1) en Mathilde Myhrvold (NOR-1), hoewel de Noorse er niet bij leek te kunnen komen. Dahlqvist was een maatje te groot en Zweden pakte 'uiteraard' de overwinning, Kern sprintte de VS naar plek twee en Lampic hielp Slovenië naar de derde plek, nadat Jönsuu in het slotstuk wat foutjes maakte en genoegen moest nemen met plek vier.

Teamsprint mannen
De kopgroep na de eerste tien ronden bestond nog uit acht teams, van onderscheid was nog weinig sprake. Voor Rusland-1 gooide Alexander Bolshunov het tempo omhoog, Thomas Helland Larsen volgde voor Noorwegen-2, met Sindre Bjørnestad Skar (NOR-1) en Richard Jouve (FRA-1) in zijn kielzog. Ook Francesco de Fabiani (ITA-1) deed nog volop mee en gaf over aan specialist Pellegrino.

Voor NOR-2 nam Even Northug het heft in handen in de slotronde, landgenoot Håvard Solås Taugbøl voor NOR-1 volgde en probeerde hem te kloppen. Dat lukte niet en Northug pakte toch wel verrassend de winst, samen met Larsen. Skar en Taugbøl werden tweede, Bolshunov en slotloper Gleb Retivykh pakten de derde podiumplek, doordat Retivykh nét afrekende met Pellegrino en Lucas Chanavat (FRA-1).