Knegt en Schulting voeren olympische shorttrackselectie aan

Boris (borisz)

Zeven weken voor het begin van de Olympische Spelen 2022 zijn acht van de tien namen die Oranje shorttrackpak zullen aantrekken bekend. Op 17 januari zullen nog twee rijders aan het team worden toegevoegd.

De Olympische Spelen hebben plaats van 4 t/m 20 februari 2022. De volgende acht shorttrackers zijn sinds zaterdag zeker van deelname.
Vrouwen: Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof. Mannen: Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt, Jens van ’t Wout en Sven Roes.

"We hebben een succesvolle campagne in de World Cups achter de rug", licht bondscoach Jeroen Otter toe. "Voor het eerst in de historie zijn we erin geslaagd om alle olympische startplekken binnen te halen. Deze acht rijders hebben daar een enorme bijdrage aan geleverd. Zij hebben, individueel en/of in teamverband, voldaan aan de selectie-eisen van NOC*NSF. Suzanne en Itzhak voldeden ook aan de strengere, interne eisen van de KNSB. Zij allen hebben hun plek in het olympisch team dik verdiend."

Nederland mag vijf mannen en vijf vrouwen afvaardigen naar Beijing. Op alle afstanden mogen drie Nederlandse deelnemers starten. Daarnaast sturen we drie aflossingsteams: mannen, vrouwen en het nieuwe onderdeel de mixed relay. De meeste individuele startbewijen zijn ook al verdeeld. 

Suzanne Schulting: 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Xandra Velzeboer: 500m, 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Selma Poutsma: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Yara van Kerkhof: relay.

Itzhak de Laat: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Sjinkie Knegt: 1000m, 1500m, relay en mixed relay.
Jens van ’t Wout: 500m, 1000m, relay en mixed relay.
Sven Roes: 1500m en relay.

Op 17 januari wordt de laatste man en vrouw aan de selectie toegevoegd. De overige schaatsers hebben nog twee kansen om zich te bewijzen. Het NK en de KNSB zal in het weekeinde van 15 en 16 januari, als alternatief voor afgelaste EK, een tweede International Invitation Cup houden. Voor die wedstrijd in Leeuwarden hebben Hongarije en Frankrijk hun deelname al toegezegd. "Zo krijgen onze shorttrackers toch nog een serieuze internationale krachtmeting ter voorbereiding op de Spelen. Er is ons veel aan gelegen om dat van de grond te krijgen”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.