Snowboardcrosser Hämmerle wint in thuisdorp, De Blois vroeg uitgeschakeld

heywoodu

De World Cup snowboardcross streek dit weekeinde neer in het Oostenrijkse Montafon. Daar werden een individuele wedstrijd en een teamwedstrijd afgewerkt, zonder Nederlands succes: Glenn de Blois sneuvelde in de achtste finales.

Vrouwen
De Britse Charlotte Bankes en Belle Brockhoff uit Australië stonden in de finale, naast de Française Chloe Trespeuch en de toch wel verrassende Canadese Meryeta Odine. Bankes en Brockhoff kenden de beste start, maar Trespeuch en Odine schoven rap langs de Britse.

Toch kwam Bankes weer terug en pakte ze zelfs de leiding. Die stond ze niet meer af: Brockhoff kwam nét tekort en werd tweede, Trespeuch completeerde het podium en Odine greep naast de tweede podiumplaats uit haar nog jonge carrière.

Mannen
Met Martin Nörl en - voor het eerst - Umito Kirchwehm had Duitsland twee finalisten, Nick Baumgartner stond er namens de VS en het thuisdorp kon juichen voor Alessandro Hämmerle. De beste start was voor Nörl, met Hämmerle op de tweede plek en Baumgartner met Kirchwehm erachter.

Halverwege de finale schoof Nörl vanaf de leidende positie onderuit, waarbij hij ook teamgenoot Kirchwehm hinderde. Hämmerle profiteerde en pakte de overwinning in zijn eigen dorp, enkele millimeters voor Baumgartner en met Kirchwehm voor het eerst op het schavot op plek drie.

Beelden van de individuele wedstrijden zijn hier te kijken.

Teams
In de gemengde teamwedstrijden stonden duo's met één man en één vrouw aan de start, waarbij de mannen eerst in actie kwamen en de vrouwen startten met het verschil van de mannen. In de finale zagen we Jarryd Hughes en Belle Brockhoff voor Australië, Lorenzo Sommariva en Michela Moioli voor Italië, het Franse duo Quentin Sodogas/Chloe Trespeuch en Jan Kubicik/Eva Samkova namens Tsjechië.

Hughes ging onderuit en Kubicik kon het niet bijbenen, waardoor Sommariva en Sodogas een mooie voorsprong op konden bouwen. Moioli verloor een flink deel van de voorsprong, maar hield wel vol en pakte de winst. Samkova kwam knap opzetten naar een verrassende tweede plek voor de Tsjechen, maar leek zich bij de finish te bezeren. Trespeuch troefde Brockhoff af in de strijd om de derde plek.