Biatleten Kühn en Sola verrassen met eerste World Cup-zeges

heywoodu

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de World Cup biatlon vrijdag vervolgd, alweer het derde wedstrijdweekeinde van de winter. Op vrijdag stonden de sprints op het programma, wat twee verrassende winnaars opleverde.

Mannen
De eerste die een rappe tijd neer wist te zetten was Johannes Kühn: de Duitser schoot zowaar slechts één keer mis, een zeldzaamheid voor de snelle langlaufer edoch matige schutter. Vervolgens zag hij de een na de ander meer schoten missen en langzamer zijn op de ski's, waardoor iedereen zich op zijn tijd stuk leek te bijten.

Martin Ponsiluoma uit Zweden, ook goed voor één misser, kwam er op veertien seconden nog het dichtst bij in de buurt, maar verder was vooral Kühn's fenomenale slotronde voor iedereen te sterk. Alexander Loginov uit Rusland leek met één misser op 22 seconden de derde plek te pakken, tot Anton Smolski foutloos bleef en anderhalve seconde sneller was: de Wit-Rus scoorde nooit beter dan een veertiende plek, maar pakte nu een podiumplek.

Vrouwen
Wit-Rusland stond er goed op bij de vrouwen, met eerst een sterk resultaat van Dzinara Alimbekava, waarna Hanna Sola de vloer aanveegde met alles en iedereen: tien treffers en razendsnel langlaufen zorgde ervoor dat ze met kop en schouders boven de rest van het veld uit zou steken, niemand kwam ook maar een beetje in de buurt van de Wit-Russische, die nooit eerder een World Cup-wedstrijd won.

Justine Braisaz-Bouchet schoot acht keer raak, maar dankzij geweldig langlaufen was de Française toch degene die nog het dichtst in de buurt kwam: tweede op 47 seconden, een paar tellen voor de Noorse Marte Olsbu Røiseland, die haar eveneens foutloze landgenote Ida Lien net van haar eerste podiumplek af kon houden.