Rookie Piastri pakt Formule 2-titel in derde kampioensjaar op rij

heywoodu

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is de eerste van drie Formule 2-races van het weekeinde verreden. Daarin kon de titel vergeven worden, een vrij waarschijnlijk scenario op voorhand.

We begonnen met Jehan Daruvala en Dan Ticktum op de eerste startrij, voor Felipe Drugovich, Liam Lawson, Theo Pourchaire en Ralph Boschung. Daruvala behield de leiding bij de start, Drugovich en Lawson schoven langs Ticktum en titelkandidaten Robert Shwartzman en Oscar Piastri gingen voorbij Pourchaire.

Voor Piastri was de opdracht duidelijk: een paar puntjes pakken en de titel was binnen, die kon hem eigenlijk überhaupt alleen nog maar ontgaan als Shwartzman níet maximaal zou scoren dit weekeinde. Zowel Piastri als Shwartzman namen Ticktum ook rap te grazen, het ging niet lekker met de Brit.

Shwartzman ging ook rap voorbij Lawson, die niet veel later gepakt werd door Piastri - de Australiër ging keurig mee met zijn Russische concurrent. Drugovich opende in de tweede helft van de race volle bak de aanval op Daruvala, maar met pijn en moeite wist de Red Bull-junior uit India zijn positie nog vast te houden.

Vier ronden voor het einde opende Piastri de aanval op Shwartzman, met succes. Daruvala en Drugovich kwamen niet meer in gevecht, de Indiër pakte de winst, en Piastri hield zijn derde plek vast en kroonde zich zo in zijn debuutseizoen tot Formule 2-kampioen. Bent Viscaal finishte als dertiende, Richard Verschoor finishte niet.

Met zijn titel laat Piastri nog maar eens zien een Formule 1-stoeltje méér dan te verdienen. Hij won in 2019 de titel in de Formule Renault Eurocup, in 2020 kroonde hij zich tot Formule 3-kampioen en met de Formule 2-titel is nu zijn derde opeenvolgende kampioenschap een feit.