Oud-F1-teambaas Frank Williams (79) overleden

Stefan (sportfreak)

Sir Frank Williams, oprichter en oud-teambaas van de Formule 1-team Williams, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Brit werd afgelopen vrijdag opgenomen in een ziekenhuis en overleed daar vandaag in het bijzijn van zijn familie.

Hij richtte eind jaren '60 Frank Williams Racing Cars, waarmee het vanaf 1969 actief was in de Formule 1. Een van de eerste coureurs voor het team was Piers Courage die helaas in 1970 bij een ongeluk op Zandvoort om het leven kwam. Er kwamen steeds meer financiele problemen en uiteindelijk moest Frank Williams het team van de hand doen.

In 1977 richtte Williams samen met Patrick Head het huidige Williams Formule 1 team op. Hij bleef teambaas tot 2012, dus ook nadat in 1986 bij een auto-ongeluk verlamd raakte. Met het team won hij zeven wereldtitels bij de coureurs en negen bij de constructeurs. Voor het laatst in 1997 met Jacques Villeneuve. In 2012 deed hij de leiding over aan zijn dochter Claire. Afgelopen jaar werd vanwege geldgebrek het team verkocht en kwam in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital.

"We zijn heel bedroefd door het overlijden van onze oprichter Sir Frank Williams. Sir Frank was een legende en een icoon van onze sport. Uniek in zijn soort en een echte pionier. Ondanks veel tegenslagen in zijn leven heeft hij ons team naar zestien wereldtitels geleid, waarmee we een van de meest succesvolle renstallen in deze sport zijn," aldus teambaas Jost Capito.