Langlaufster Karlsson dient Johaug zeldzame nederlaag toe, Niskanen klopt Russen

heywoodu

De World Cup langlaufen in het Finse Ruka heeft zaterdag een vervolg gekregen. Dat gebeurde na de sprints van vrijdag met de wedstrijden met individuele start, wederom in de klassieke stijl.

Mannen
Voor de mannen stond er vijftien kilometer op het programma, sprinter Richard Jouve vertrok rap en noteerde een snelle tussentijd. Thuis- en topfavoriet Iivo Niskanen nam na een paar kilometer echter de leiding over en vanaf vijf kilometer was het eigenlijk wel duidelijk: hij was de beste.

Alleen in de slotfase verloor Niskanen nog wat tijd, maar zijn overwinning kwam niet in gevaar. De Russen Alexey Chervotkin (+8,3 seconden) en Alexander Bolshunov (+14,1) completeerden het podium, de Noorse sprinter Erik Valnes (+15,2) greep er net naast. Voor de 'Nederlandse' Oostenrijker Mika Vermeulen was er een keurige 23e plek op 1:24 minuten.

Vrouwen
De vrouwen kregen tien kilometer voor de kiezen en eigenlihjk was er maar één die echt aanspraak kon maken op de winst: Therese Johaug uit Noorwegen...zo zou men normaal gesproken denken bij een klassieke afstandswedstrijd, maar niks was minder waar. Johaug was goed, maar de jonge Zweedse Frida Karlsson was beter, nadat ze vrijdag op de sprint ook al indruk maakte.

Karlsson was op elk tussenpunt de snelste en won met 13,7 seconden voorsprong op Johaug, een zeldzaam beeld. De Duitse Katharina Hennig zette de wedstrijd van haar leven neer en werd op 15,2 seconden zeer fraai derde, de Zweedse Ebba Andersson was op 31,8 seconden vierde en 'best of the rest'.