Ongeloof over respectloze passage verkiezingsprogramma BIJ1 Amsterdam

anoniem_13062022065809

Een passage in het concept verkiezingsprogramma van de politieke partij BIJ1 Amsterdam leidt tot ophef. Daarin staat dat de Nationale Dodenherdenking “in de basis racistisch en onvolledig” is, terwijl “daders teveel [zouden, red.] worden gecentreerd”. Amsterdam zou daarom geen plek moeten bieden aan de 4 mei-herdenking. Binnen zowel de Joodse als de Indische gemeenschap wordt vol ongeloof gereageerd op de plannen.

Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), noemt de passage “verbijsterend”. “De Dodenherdenking racistisch? Deze beschuldiging is juist racistisch! Een regelrechte schoffering van de nabestaanden van de ruim 100.000 vermoorde Joden in Nederland” aldus Naftaniel in het AD. Volgens de CJO-voorzitter probeert BIJ1 de geschiedenis te herschrijven. Daarin wordt hij gesteund door het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI), die de plannen bij monde van Aron Vrieler “hypocriet” noemt. Ook Ede Verdoner, Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), toont zich bezorgd. “De Dodenherdenking is voor ons een moreel ijkpunt. De oorlog is de grootste ramp die ons is overkomen. Probeer daar altijd respectvol en discreet mee om te gaan. Wie dat niet doet, komt aan de basis van ons denken over goed en fout”, aldus Verdoner.

Binnen de Indische gemeenschap wordt eveneens verbolgen gereageerd op het conceptprogramma. “Ik begrijp het niet. Ik dacht dat de Tweede Wereldoorlog in belangrijke mate ging over de slachtoffers die zijn gevallen door én tijdens de strijd tegen het nazisme en fascisme”, aldus Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Hij noemt de teksten “verschrikkelijk”, “bizar” en respectloos, maar is niet verbaasd. “We hebben natuurlijk een paar jaar geleden al de groep #Geen4meivoormij gehad, die om vergelijkbare ‘redenen’ opriep om de Nationale Dodenherdenking te verstoren. Ook deze plannen komen uit die woke-hoek”, legt Moll uit. Hij hekelt het toenemende activisme rondom de herdenking. “De Tweede Wereldoorlog was primair een oorlog tegen het nazistische monster. Een oorlog van goed tegen kwaad. Laten we dat herdenken”, benadrukt Moll.

Tegenover NH Nieuws zegt Jazie Veldhuyzen, fractievoorzitter BIJ1 Amsterdam en mede-oprichter van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië, dat hij de bewuste passage ook wat “scherp geformuleerd” vindt. “Dit lijkt er voor sommige mensen misschien op dat wij [BIJ1 Amsterdam, red.] de nationale herdenking niet in Amsterdam willen, maar dat is niet zo”, aldus Veldhuyzen. Hij spreekt daarmee de letterlijke tekst van het concept verkiezingsprogramma tegen. Veldhuyzen zegt 4 mei niet van mensen af te willen pakken. “Daarover bestaat bij mij geen twijfel. Solidariteit met alle slachtoffers mag nooit ten koste gaan van andere slachtoffers”, stelt Veldhuyzen. Waarom in de plannen dan de slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog niet worden genoemd, maar wel wordt gerept over het ‘centreren’ van daders blijft onbekend.