Merkel belt met Poetin: 'EU moet onderhandelen met Wit-Rusland'

Jippie

Bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin gesproken vanwege de toenemende spanningen over de duizenden migranten in Wit-Rusland op doorreis naar Europa. Het is van belang de ernstige migratiecrisis aan de grenzen van Wit-Rusland met de EU op te lossen op basis van internationale humanitaire normen, zo maakte het Kremlin donderdag na het telefoongesprek bekend. De twee hadden elkaar de dag ervoor al aan de telefoon gesproken. De Bondskanselier heeft de leider van het Kremlin gevraagd tussenbeide te komen in het conflict. Volgens het Kremlin heeft Poetin  opnieuw gepleit voor een herstel van de contacten tussen de EU en Wit-Rusland.

De EU erkent dictator Alexander Loekasjenko in Minsk niet als staatshoofd na de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar. Merkel benadrukte dat "het Wit-Russische regime" "weerloze mensen instrumentaliseerde in een hybride aanval tegen de Europese Unie", zei Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering.

De Wit-Russische oppositie waarschuwt voor rechtstreekse onderhandelingen die Loekasjenko zouden kunnen legitimeren. De tegenstanders van Loekasjenko roepen in plaats daarvan op tot nieuwe sancties tegen het "regime", omdat Minsk volgens hen hulpeloze migranten gebruikt als pressiemiddel in de machtsstrijd met de EU. Nadat ook de dreiging van nieuwe sancties tegen Rusland was geuit, gaf het Kremlin donderdag toe en kondigde het aan dat Moskou betrokken wilde worden bij het oplossen van de crisis.

VN-Veiligheidsraad betreurt "georkestreerde instrumentalisering"
s'Avonds heeft de VN-Veiligheidsraad zich gebogen over de vluchtelingencrisis aan de grens tussen Belarus en de EU. De VS en de Europese leden van het orgaan veroordeelden de "georkestreerde instrumentalisering van mensen" door Minsk. Het doel van de actie van dictator Alexander Loekasjenko was "de buitengrens van de Europese Unie te destabiliseren", zeiden zij in een gezamenlijke verklaring na de besloten zitting in New York. In de verklaring, die ook werd onderschreven door Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werd verder gesteld dat het doel van Belarus ook was om "buurlanden te destabiliseren" en "de aandacht af te leiden van zijn eigen toegenomen schendingen van de mensenrechten".

De spoedvergadering, die was bijeengeroepen door Estland, Frankrijk en Ierland, duurde iets meer dan een half uur. Rusland werd in de verklaring niet genoemd. Vóór de bijeenkomst had de Russische VN-ambassadeur Dmitry Polyansky verzekerd dat Moskou niet betrokken was bij het sturen van migranten naar de grens met Polen en verwierp hij overeenkomstige beschuldigingen van het Westen.