Noorwegen: verdachte 'pijl en boog jacht' is geestesziek, twijfel aan islamitisch terreurmotief

Jippie

De Noorse autoriteiten hebben nieuwe feiten bekend gemaakt na onderzoek van de brute aanslag met vijf doden in Kongsberg. Het aanvankelijke vermoeden van een islamitische terreurdaad lijkt niet te worden bevestigd. In plaats daarvan gaan de onderzoekers ervan uit dat de vermoedelijke dader geestesziek is.

Na de gewelddadige aanslag in Kongsberg, Noorwegen, waarbij vijf doden vielen, hebben de onderzoekers steeds meer twijfels over een daad met een terroristisch motief. Er zijn aanwijzingen dat de verdachte zich niet serieus tot de islam heeft bekeerd, zei politie-inspecteur Thomas Omholt op een persconferentie. In plaats daarvan vermoedt de politie een geestesziekte.

De 37-jarige verdachte gaf toe vijf mensen te hebben vermoord en drie anderen te verwonden op verschillende plaatsen in zijn woonplaats Kongsberg. Hij had met pijl en boog in het rond geschoten, onder meer in een supermarkt. Aanvankelijk kon hij aan de politie ontkomen. De dodelijke slachtoffers vielen na deze ontsnapping van de dader, hij werd pas een half uur later gearresteerd.

Het bleek dat de man al jaren in het vizier van de autoriteiten was. Hij had in 2017 een video gepubliceerd waarin hij zichzelf moslim en boodschapper noemde en een actie aankondigde. Hij wordt nu echter niet verondersteld een politiek gemotiveerde terreurdaad te hebben begaan. Uit het onderzoek bleek dat de man zijn vermeende bekering tot de islam niet serieus had genomen. Hij 'hield zich niet aan de tradities die in deze cultuur en religie gebruikelijk zijn'.

Geen bewijs van medeplichtigen
"Alles wijst erop dat hij zijn slachtoffers willekeurig koos en alleen handelde", zei politie-inspecteur Thomas Omholt zaterdag op een persconferentie. De advocaat van de vermeende dader zei tegen de Noorse zender TV2 dat hij het eens was met de voorlopige bevindingen van het politieonderzoek. Volgens de politie had de Deen in de loop de afgelopen jaren af en toe contact gehad met de gezondheidsdienst.

Omholt wilde geen commentaar geven op details over de geestelijke gezondheid van de man, om de getuigenverklaringen niet te beïnvloeden, benadrukte hij. Vrijdag had een rechtbank vier weken voorlopige hechtenis bevolen voor de Deen. Hij moet de eerste twee weken in afzondering doorbrengen.

Bovendien heeft de rechtbank een verbod op bezoeken, media en brieven opgelegd. Wegens zijn gezondheidstoestand kan de verdachte nog niet worden ondervraagd. De politie maakte bekend dat hij is niet in een gevangenis, maar in een gesloten medische inrichting is geplaatst.