Leden van Provinciale Staten zonder QR code geweigerd bij werkbezoek

Jippie

Twee leden van Provinciale Staten van Overijssel zijn woensdagochtend geweigerd bij een informatiebijeenkomst over de rondweg om Zenderen. De sessie, die voor Provinciale Staten was georganiseerd, was in een horecagelegenheid in het dorp en de Statenleden hadden geen QR code van de coronacheckapp. Zo meldt Tubantia.

Zowel Stijn Hesselink van de Onafhankelijke Conservatieve Liberalen (OCL) en Jan Jonker van de SGP waren vanmorgen het bokje. Er was vooraf niet duidelijk gecommuniceerd dat de bijeenkomst bij een horecagelegenheid was en dat daarom een QR code benodigd was. Hesselink spreekt er schande van dat hij hierdoor in zijn werk als volksvertegenwoordiger wordt gehinderd. "Bij de organisatie van zulke bijeenkomsten moet er voor gezorgd worden dat iedereen deel kan nemen”, vindt Hesselink.

Samen met nog zo'n twintig anderen wilde hij vanmorgen naar binnen bij Erve Hondenborg in Zenderen. "Ik mocht even naar binnen, maar toen om de QR code gevraagd werd en ik die niet had, moest ik weer naar buiten.” Dat gebeurde ook bij zijn SGP-collega Jonker. "Het werken wordt je op deze manier feitelijk onmogelijk gemaakt.”

Uit de uitnodiging bleek volgens Hesselink en Jonker niet dat er een QR code nodig was, er stond alleen dat men zich moesten melden na binnenkomst. "Anders had ik mij vooraf laten testen, hoe belachelijk dat ook zou zijn.” Hesselink heeft zich niet tegen COVID-19 laten inenten. "Ik ben totaal niet tegen vaccinatie, maar ik heb er voor mezelf geen behoefte aan.”  Volgens Jonker zorgt het coronatoegangsbewijs voor een polarisatie in de maatschappij. Maar als hij goed was geinformeerd had hij zich ook vooraf laten testen om toch naar binnen te mogen.

Commissaris van de koning Andries Heidema betreurt de hele situatie. De provincie is van mening dat iedereen activiteiten die door de provincie worden georganiseerd moet kunnen bezoeken. Dat gebeurt normaliter door bij eigen evenementen 1,5 meter afstand te houden of door deze zowel fysiek als digitaal te organiseren. Vergaderingen en openbare bijeenkomsten in het provinciehuis zijn toegestaan zonder coronapas. Door een menselijke fout in de organisatie van deze informatiesessie is afgeweken van het provinciebeleid. Excuses zijn aangeboden.