Klonen van kamelen 'booming business' in Dubai

Jippie

Kamelen brengen veel geld op bij schoonheidswedstrijden of races in Dubai. Een reproductiecentrum belooft houders de wedergeboorte van de meest succesvolle dieren - als klonen.

De dood van kameel Injaz was een dieptepunt. Tijdens haar vierde zwangerschap stierf de vrouwelijke kameel op slechts elfjarige leeftijd. Het ongeboren kalf was te groot voor de tengere dame en de dokters konden haar niet meer redden. De imagoschade voor het "reproductieve technologiecentrum" in Dubai was aanzienlijk: "Dit was het meest trieste moment", zei wetenschappelijk directeur Nisar Wani in een interview met ARD. In 2003 werd het instituut ingehuldigd door kroonprins Sheikh Hamdan bin Rashid. Hierop volgde de wens om 's werelds toonaangevende onderzoekscentrum voor kamelenfokkerij te worden.

Na vijf jaar laboratoriumwerk werd Injaz geboren: een jong dier met de genen van een geslachte kameel. De zwangerschap met een draagmoeder verliep probleemloos. De pasgeborene leek wakker, snoof en spuugde. Een wereldwijd erkend succes - de dood van Injaz was dan ook een hard gelag.

Gevraagd: klonen van schoonheidskoninginnen
Vandaag scharrelen ongeveer 300 kamelen rond in het centrum, 28 zijn dit jaar al drachtig geweest. Elk jaar worden er tientallen gekloonde babykameltjes geboren. De zaken gaan goed, ondanks de hoge prijzen: een kloonkameel kost tussen de 46.000 en 93.000 euro. "De vraag is zo groot dat we het nauwelijks kunnen bijhouden", zegt Wani. "We zijn er trots op 's werelds eerste elite kameel reproductie centrum te zijn."

De wetenschappers in de Verenigde Arabische Emiraten kunnen ook honden, paarden en geiten klonen. Maar kamelen zijn en blijven de core business. Niet echt verwonderlijk in een confederatie met bijna 380.000 kamelen. Kamelenraces en schoonheidswedstrijden met woestijndieren zijn een lucratieve bezigheid in de Golf. Er zijn niet alleen honderdduizenden euro's aan prijzengeld. De kamelen verdrievoudigen vaak hun waarde wanneer ze succesvol zijn op de renbaan en/of hun schoonheid wordt erkend.

Botox en fillers om schoonheidsideaal bij kameel te verwezenlijken
Op veilingen worden met gemak prijzen van meer dan twee miljoen euro betaald voor schoonheidskoninginnen. Vooral een groot hoofd, hangende lippen, dikke, lange wimpers, een lange, elegante nek, donker haar op de bulten en lange benen zijn zeer gewild. Sommige fokkers helpen de natuur een handje met botox en fillers. Maar voor velen lijkt een kloon (of meerdere klonen) van de winnaars meer garantie op succes.

Hetzelfde geldt voor kamelen, die bijzonder sterk zijn, een groot libido vertonen of veel melk geven. Kamelenmelk is een zeer een gewild product tot ver buiten Dubai. Het wordt als vetarm beschouwd en is een goed verkocht product in regionale supermarkten, en de melk wordt vaak gebruikt in exclusieve zepen en crèmes.

Het centrum staat ook open voor kameelbezitters die het overlijden van een geliefd dier niet kunnen verwerken. Cellen voor de kloon kunnen uit het karkas worden verkregen. Het maken van een celcultuur en het invriezen ervan in een celbank alleen al kost 3400 euro.

Procedures met frequente complicaties
"We hadden het idee om exacte genetische kopieën van dergelijke dieren te maken", zegt Wani. Zijn medewerkers nemen een huidmonster van levende of dode kamelen en maken daarmee in het laboratorium een celkweek. Eicellen worden vervolgens afgenomen van een vrouwelijke kameel. De celkern wordt verwijderd, de celkweek uit het laboratorium ingebracht en gefuseerd met de eicel. Een chemische cocktail stimuleert de celdeling. Als alles goed gaat, kan het embryo na zeven dagen in de couveuse in een draagmoeder worden geplaatst.

De methode is inmiddels bewezen, maar zeker niet zonder problemen: slechts elke tiende bevruchting leidt tot zwangerschap. Deze verlopen vaak met complicaties. De kans op een kerngezond dier uit de zwangerschap is nog kleiner. Het centrum maakt daarom een groot aantal embryo's uit een celmonster - in de hoop dat na 13 maanden in ieder geval een paar baby's geboren zullen worden.

Wani ziet nauwelijks ethische bezwaren
Alles klinkt zo eenvoudig en onschuldig. Maar de kamelen voelen pijn bij het verwijderen en inbrengen van de eicellen, zeggen dierenrechtenactivisten. Critici van het kloonproces werpen ook ethische bezwaren op: mensen spelen voor God, selecteren specifieke dieren die overeenkomen met hun voorkeuren, anderen zouden vroeg of laat uitsterven. Dit zou de diversiteit aan soorten kunnen inperken.

Nisar Wani daarentegen ziet kansen om bedreigde diersoorten te redden door middel van klonen. Bovendien kan klonen in de veehouderij zeer economisch zijn. De productie van zeer goed presterende dieren kan kostenverlagend zijn. Een van de beste klanten is de kroonprins zelf: veel van zijn meest succesvolle racekamelen zijn klonen uit het centrum. Geen wonder dat de steenrijke sjeik bijzonder fanatiek is in het promoten van het reproduceren van kamelen.