EU stelt voorwaarden aan Taliban voor financiële hulp

Jippie

Sinds de Taliban aan de macht is gekomen, is er geen stuiver meer uit EU-landen naar Afghanistan gegaan. Maar dat zou snel kunnen veranderen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stellen echter duidelijke voorwaarden voor toekomstige samenwerking met de nieuwe heersers in Kabul.

De Europese Unie heeft de radicaal-islamitische Taliban voorwaarden gesteld voor verdere hulpgelden aan Afghanistan en diplomatieke contacten. EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell zei in de Sloveense stad Kranj dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten in principe overeenstemming hadden bereikt over gemeenschappelijke "voorwaarden" voor de verwachte Taliban-regering in Kabul.

Dit omvat vrij mogen reizen voor Europese burgers en Afghanen, evenals vrije toegang voor humanitaire hulpverleners in Afghanistan. Borrell noemde ook het respecteren van vrouwenrechten en persvrijheid, de vorming van een "inclusieve en representatieve regering" en een belofte van de Taliban dat Afghanistan niet opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen zal worden. De buitenlandse vertegenwoordiger van de EU benadrukte dat contacten met de Taliban niet betekenen dat de EU de Taliban officieel "erkent".

De EU-overeenkomst is gebaseerd op een Frans-Duits voorstel. Als de veiligheidsomstandigheden in Kabul het toelaten, willen de EU-landen een gezamenlijke diplomatieke aanwezigheid op de grond vestigen, aldus Borrell. EU-landen hadden aanvankelijk hun ambassades gesloten na de militaire terugtrekking van de NATO. Een woordvoerder van de Taliban in Kabul zei dat de nieuwe regering op zijn vroegst zaterdag gepresenteerd zal worden. Eerder was aangekondigd dat de bekendmaking van de leden van de nieuwe Afghaanse Taliban regering mogelijk na het vrijdaggebed zou kunnen plaatsvinden.