Sion e-auto op zonne-energie door eigen wallbox inzetbaar als 'thuisbatterij'

Jippie

De Sion elektrische zonne-auto van e-car startup Sono Motors kan worden gebruikt als opslagapparaat voor zonne-energie. Volgens informatie van WirtschaftsWoche wordt dit mogelijk gemaakt door een nieuw ontwikkeld, relatief goedkoop laadstation.

De e-car nieuwkomer Sono Motors uit München, die de Sion elektrische zonne-auto vanaf 2023 wil gaan verkopen, heeft een eigen wallbox (laadstation) voor de Sion ontwikkeld. Volgens informatie van WirtschaftsWoche zou de bi-directionele wallbox van hun e-auto een flexibel energieopslagapparaat moeten maken. Bidirectioele wallbox betekent dat de laadpaal niet alleen elektriciteit van het net of zonnepanelen naar de auto leidt, maar ook van daaruit naar het huishouden of naar het net. Consumenten kunnen zo hun auto gebruiken om hun zonne-energie op te slaan.

Daarnaast moet de wallbox tot 70 procent goedkoper zijn dan vergelijkbare DC wallboxen. De reden: de Sono Motors wallbox werkt met wisselstroom. Andere, vergelijkbare wallboxen daarentegen zijn meestal DC-modellen. Dit kan doordat de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom in de Sion e-auto zelf plaatsvindt en niet in de wallbox. De prijs van de wallbox moet in de lagere prijsklasse vallen van vier cijfers. De Sono Motors Wallbox is ontwikkeld met de Duitse fabrikant Kostal.