Nederlandse paralympiërs pakken medailles in Tokyo, monsterzege rolstoelbasketbalsters

heywoodu

Dag drie op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland weer enkele medailles opgeleverd. Goud zat er dit keer een dagje niet in, maar ook in sporten waar nog geen medailles werden verdeeld konden wel mooie zeges gevierd worden.

Rolstoeltennis - Mannenenkelspel
Met achtste finales én een ronde daar nog voor is het paralympische toernooi enorm veel groter dan de Grand Slams, waar acht spelers meedoen. Maikel Scheffers, iemand met Grand Slam-ervaring, opende met een 6-4, 6-3 zege op de Amerikaan Conner Stroud, terwijl Tom Egberink een bye had.

Carlos Anker ging met twee keer 1-6 onderuit tegen de als negende geplaatste Japanner Takashi Sanada, Ruben Spaargaren - als zestiende geplaatst - rekende met 6-0, 6-1 af met de Oostenrijker Josef Riegler.

Rolstoeltennis - Quads mannen dubbelspel
Sam Schröder is de laatste twee jaar bezig aan een doorbraak en samen met Niels Vink is hij op medaillejacht in Tokyo. Dat begon goed: de Amerikaanse grootheid David Wagner werd samen met Bryan Barten met 6-2, 6-1 duidelijk opzij gezet.

Atletiek - 100m vrouwen T35
Nienke Timmer kreeg tijdens de zwangerschap van haar moeder niet genoeg zuurstof en heeft daardoor spierspasmes, vooral in haar benen. Ze pakte in 2019 in Dubai brons op het WK, maar had het in Tokyo moeilijk in haar serie: met 15,68 seconden wist ze zich wel als tijdsnelste nog te plaatsen voor de finale. Daarin kwam ze er niet echt aan te pas en in een voor haar doen keurige tijd van 15,49 seconden pakte ze een zevende plek, wel ruim achter het nieuwe wereldrecord van de Chinese - nu tweevoudig - kampioene Zhou Xia.

Baanwielrennen - 500m tijdrit vrouwen C1-3
In Rio was er paralympisch goud voor Alyda Norbruis, die kort na haar geboorte een hersenbloeding kreeg en daardoor gedeeltelijk verlamd is aan de linkerkant van haar lichaam. Goud zat er in Tokyo net niet in: de Nederlandse snelde naar het zilver, achter de Australische Amanda Reid.

Baanwielrennen - Individuele achtervolging mannen C5
Daniel Abraham Gebru, in Eritrea geboren met een onderontwikkeld linkerbeen en gedurende de oorlog aldaar ontsnapt richting Nederland, won in Rio goud op de wegrit. Dat is ook nu zijn beste kans, maar de vorm is er alvast: de drievoudig wereldkampioen tijdrijden snelde naar plek vijf op de vier kilometer lange achtervolging.

Baanwielrennen - 500m tijdrit vrouwen C4-5
In 2018, 2019 en 2020 was er de wereldtitel voor Caroline Groot, die een beperking opliep nadat er bij een operatie iets fout was gegaan. In Tokyo snelde ze naar een nieuw wereldrecord in de klasse C5, goed voor brons in de wedstrijd: ook de klasse C4 deed mee, daarin waren twee atletes nog wat sneller dan Groot.

Paardensport - Dressuur individuele proef Grade III
Rixt van der Horst werd net als haar tweelingbroer tien weken te vroeg geboren, terwijl haar ouders nog op vakantie waren in Luxemburg. Op haar derde bleek ze een vorm van cerebrale parese te hebben, later ontwikkelde ze een liefde voor de paardensport. In Tokyo was er brons op de individuele proef op paard Findsley, met haar top-8-positie mag ze ook de vrije stijl-proef doen.

Roeien - Gemengde dubbeltwee PR2
Annika van der Meer onderging in 2007 een knieoperatie, waarbij het een en ander fout liep, met ischemie in haar rechterbeen als gevolg: onvoldoende doorbloeding. Corné de Koning heeft een linkerbeen dat dertig centimeter korter is dan zijn rechterbeen, samen won het duo onder meer al twee wereldtitels in het roeien. In Tokyo begonnen ze met plek twee in de series aardig, maar ze moeten wel de herkansingen in om de finale te halen.

Zwemmen - 50m vrije slag vrouwen S11
De blind geboren Liesette Bruinsma won op haar vijftiende al vijf medailles in Rio, waaronder dubbel goud. Op de 50m vrije slag pakte ze het brons, maar dat zat er in Tokyo niet in: met 30,43 seconden was ze veel sneller dan in Rio, maar het niveau is zo enorm gestegen dat ze alsnog een dikke halve seconde achter het brons op plek vier eindigde - goud ging zelfs in een wereldrecord van 29,46 seconden naar de Chinese Ma Jia.

Tafeltennis - Vrouwen
Frederique van Hoof moest in klasse 8 haar laatste groepswedstrijd winnen om nog naar de kwartfinales te mogen, maar dat zat er niet in. Zsofia Arloy uit Hongarije was met 10-12, 5-11, 3-11 een flinke maat te groot. Kelly van Zon staat in klasse 7 wél in de kwartfinales, die speelt ze zaterdag, net als de eventuele halve finale.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
We mogen gerust zeggen dat Algerije niet het niveau heeft van bijvoorbeeld Nederland. Na één kwart stond het 23-0, halverwege was de stand al 57-12. De Algerijnse dames maakten nog zes punten in het derde kwart, maar kwart vier (30-0) was toch weer ietwat pijnlijk: 109-18 was de eindstand, met 33 punten voor Mariska Beijer en 23 voor Cher Korver.