Caruso rondt solo van zeventig kilometer af, Roglic doet beste zaken in algemeen klassement

H.Vviv

De Italiaan Damiano Caruso heeft na een indrukwekkende solo de negende etappe in de Vuelta gewonnen. Hij was de enige overblijver van een vroege vlucht. Op de Alto de Velefique, een klim van de buitencategorie, klopte klassementsleider Primoz Roglic Enric Mas in een spurtje om de tweede plaats.

Daags voor de eerste rustdag stond er nog een pittige bergetappe op het programma, met finish bergop met finish op een klim van de buitencategorie. Daarnaast lag er ook nog een klim van de eerste categorie op het parcours. In de eerste uren van de negende etappe was er volop koers, waar niemand de ruimte kreeg van het peloton.

Uiteindelijk kreeg toch een kopgroep van elf de ruimte met daarbij sterke klimmers als Romain Bardet en Damiano Caruso. De kopgroep begon met vier minuten aan de klim van de eerste categorie, Alto Castro de Filabres. Plots ging de voorsprong van de kopgroep hard naar beneden nadat Ineos de kop had overgenomen van Jumbo-Visma. Voorin was het Caruso die versnelde en de rest van de kopgroep achterliet. Na klim van de eerste categorie was de voorsprong tussen Caruso en het peloton nog maar twee minuten, maar opeens besloot Ineos om niet meer te rijden, waardoor de voorsprong van Caruso weer opliep.

Op de slotklim kwam niemand nog in de buurt van de 33-jarige Italiaan. De Italiaan boekte daarmee zijn eerste ritzege in de Vuelta en bezorgde zijn team een mooie opsteker, nadat Mikel Landa de kopman van de ploeg vroeg op de slotklim de favorieten moest laten gaan. De Bask verloor vijf minuten en kan een goed klassement vergeten.

Op de slotklim gaf Ineos het tempo weer aan en uiteindelijk zou dat leidde tot een aanval van Adam Yates. De Engelsman kreeg Miguel Ángel López en Sepp Kuss met zich mee. Het trio fietste nam een kleine voorsprong op de groep van de andere favorieten voor de eindzege, maar na een inspanning van Primoz Roglic was dat zo rechtgezet. De Sloveen reed met Enric Mas het gat dicht, waarna duidelijk was wie de betere waren op de slotklim.

Toen Mas echt doortrok kon enkel Roglic volgen. De Sloveen en de Spanjaard sloegen de handen in elkaar en waren duidelijk de twee betere op deze klim en staan nu ook één en twee in het algemeen klassement. De nummer drie López heeft al een achterstand van meer dan één minuut op Roglic, en daarmee lijkt de Sloveen op weg naar zijn derde eindzege op rij in de Vuelta.