Vuelta: Etappe 9 - Klimmersbenen gezocht

heywoodu

Fabio Jakobsen is écht helemaal terug: etappe acht in de Vuelta a España leverde al zijn tweede sprintzege van de week op. Vandaag zal hij vooral proberen om op tijd de finish te bereiken, want er worden geen sprint-, maar klimmersbenen gezocht.

Men gaat van start in Puerto Lumbreras, om vervolgens na een korte aanloop al omhoog te gaan. Nog niet al te hevig, hoewel ook zeker niet makkelijk, maar daarna volgt een behoorlijke klim naar de Alto Collado Venta Luisa, een klim van bijna dertig kilometer waarin rustige stukken afgewisseld worden met steile delen - de top ligt op bijna twee kilometer hoogte.

Na een afdaling en nog wat klein klim- en daalwerk gaat het vervolgens omhoog richting de finish op de Alto de Velefique, een klim van dik dertien kilometer aan ruim zeven procent, bepaald niet makkelijk. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier wordt elke meter uiteraard weer nauwgezet besproken, pak 'm er vooral weer bij.

De 188 kilometer lange etappe gaat rond het middaguur van start, Eurosport is er zelfs op de Player pas bijna drie uur later bij, Sporza zelfs pas tegen vier uur in de middag - lastig te begrijpen, want dan is de eerste echt grote klim al bijna klaar. De finish staat tussen kwart over vijf en kwart voor zes op het programma.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)