Storer wint eerste bergrit in Vuelta, Roglic blijft nipt leider

H.Vviv

Michael Storer heeft de eerste bergrit in de Vuelta gewonnen. De 24-jarige Australiër van team DSM rekende op de steile slotklim af met zijn medevluchters. In het algemeen klassement bleef Primoz Roglic net leider. De Sloveen heeft acht seconden voorsprong op de Oostenrijker Felix Großschartner, die deel uit maakte van de kopgroep. Alejandro Valverde moest met een zware valpartij opgeven.

Vandaag stond in de Vuelta de eerste échte bergrit op het menu. De renners moesten in totaal liefst zes beklimmingen over. Het zorgde direct voor vele aanvallen, alleen moest er tot na de eerste beklimmingen gewacht worden voordat een kopgroep zich zou vormen. Op dat moment had Hugh Carthy, de nummer drie van vorig jaar, opgeven.

Uiteindelijk zou een kopgroep van 29 wegrijden met daarbij enkele interessante renners zoals onder meer Felix Großschartner, Sepp Kuss en Jack Haig. De voorsprong van de voorsprong liep gestaag op en in het peloton controleerde Jumbo-Visma. Op de vierde klim van de dag kwam er ook gang in het peloton. Movistar opende de aanval op Jumbo-Visma. Alejandro Valverde zorgde met een aanval voor druk op Jumbo-Visma, maar die duurde echter maar kort nadat Valverde hard ten val kwam en niet veel later moest opgeven met een sleutelbeenbreuk.

De rust keerde weer terug in het peloton en het werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zou zitten.Sivakov en Storer reden in de finale weg uit de kopgroep. Het leidersduo begon met een kleine voorsprong aan de slotklim van eerste categorie, maar kregen al snel gezelschap van Andreas Kron en Carlos Verona.

Na verschillende aanvallen was het Storer die het best had ingedeeld. De 24-jarige Australiër reed zijn medevluchters op de steile stukken van de Balcón de Alicante los en zou uiteindelijk solo over de meet komen. Hij won voor Verona en Sivakov.

In de strijd tussen de favorieten veranderde er weinig. Primoz Roglic kwam nooit in de problemen en doordat Adam Yates het tempo in het peloton verhoogde bleef de Sloveen van Jumbo-Visma ook aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft nu een voorsprong van acht seconden op Großschartner.

Zaterdag krijgen we weer een vlakke rit in de Ronde van Spanje.