Dam tot Damloop definitief afgelast

Floris_Stempel

Sportorganisatie Le Champion heeft vanmiddag bekendgemaakt dat de Dam tot Damloop voor het tweede jaar op rij niet doorgaat. Het evenement zou op 18 en 19 september plaatsvinden.

"De risico's rondom het evenement zijn te groot om het door te laten gaan", aldus de organisatie. In samenspraak met de betrokken gemeenten heeft de organisatie dit moeten besluiten. Aanleiding zijn de meeste actuele coronamaatregelen die dat weekend gelden, laat de organisatie weten.

Normaal gesproken tellen de loop, de wandeltocht en de fietsclassic bij elkaar 85 duizend deelnemers. Dit jaar zouden er dertig à veertig procent minder mensen meedoen dan normaal.

Volgens race director Jan Willem Mijderwijk is het organiseren nu nog onverantwoord. "Niet de race zelf, maar het begin- en eindpunt vormen een probleem. Daar komen alle deelnemers samen." Ook is het lastig het publiek te handhaven. "Het evenement is open toegankelijk, dus we kunnen niet garanderen dat mensen die afstand bewaren. Testen zou voor deelnemers mogelijk zijn, maar niet voor het publiek."

Mijderwijk zegt dat het natuurlijk te verwachten was, maar dat desondanks de teleurstelling overheerst. "Vrijwilligers, partners, deelnemers en de organisatie kijken al meer dan een jaar uit naar dit evenement." Dit jaar zal er geen alternatief plaatsvinden. De tickets worden automatisch omgezet naar een inschrijving voor volgend jaar, geld terugvragen is niet mogelijk.

De hardloopwedstrijd wordt onder normale omstandigheden ieder jaar georganiseerd. Het parcours is tien mijl (16,1 km) lang en loopt van de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam.