Voorselectie Jong Oranje kent veel debutanten

Boris (borisz)

Bondscoach Erwin van de Looi heeft in de voorselectie van Jong Oranje maar liefst 22 debutanten opgenomen. Na het EK van afgelopen zomer, waar de halve finale het eindstation was, moest de oefenmeester gedwongen afscheid nemen van veel spelers die gezien hun leeftijd niet meer speelgerechtigd zijn. Jong Oranje neemt het op 7 september op tegen de leeftijdsgenoten van Moldavië. 

Coach Erwin van de Looi: "Voor Jong Oranje begint op 7 september de weg naar het EK 2023. We beginnen met een nieuwe lichting van spelers die na 1 januari 2000 geboren zijn en hebben hiervoor afscheid moeten nemen van een generatie spelers. De vorige EK-kwalificatiereeks is zeer succesvol verlopen en hierdoor waren we voor het eerst sinds 2013 ook weer op het EK. Dit smaakt natuurlijk naar meer en we gaan er met deze nieuwe lichting ook alles aan doen om dit voor elkaar te boksen. Als coach van Jong Oranje kijk ik er in ieder geval erg naar uit om ook met deze nieuwe generatie een goed en hecht team te smeden dat op het hoogste niveau kan meestrijden met de allerbesten."

Onder andere basisspelers als Calvin Stengs, Justin Kluivert, Deyovaiso Zeefuik en Dani de Wit zijn uitgespeeld bij Jong Oranje. Dat zorgt ervoor dat Van de Looi voor veel nieuwe namen moet kiezen. Zo maakt kersverse Ajax-doelman Jay Gorter een kans op een plek in de selectie net als Liverpool-verdediger Sepp van den Berg en SC Heerenveen-rechtsback Milan van Ewijk.

Ramon Hendriks en Wouter Burger zitten erbij namens Feyenoord, terwijl Van de Looi ook heeft rondgekeken in de Eerste Divisie. Zo mogen Vicente Besuijen (ADO Den Haag) en Mickey van de Ven (FC Volendam) hopen op een definitieve uitnodiging. De grootste naam in de selectie is Myron Boadu, die voor zeventien miljoen euro naar AS Monaco verkaste. Hij gaat mogelijk concurreren met Bologna-aanwinst Sydney van Hooijdonk.

In de voorselectie zitten 32 spelers. Er zullen er dus nog negen afvallen. Het EK wordt gespeeld in Roemenië en Georgië. Jong Oranje treft in de kwalificaties Moldavië, Zwitserland, Wales, Bulgarije en Gibraltar. Voor de groepswinnaar ligt er een ticket klaar, evenals de beste nummer twee. De overige nummers twee spelen een playoff tegen elkaar. 

Selectie Keepers: Jay Gorter (Ajax), Calvin Raatsie (Ajax), Kjell Scherpen (Brighton & Hove Albion), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Bart Verbruggen (RSC Anderlecht).

Verdedigers: Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Mitchel Bakker (Bayer Leverkusen), Ian Maatsen (Conventry City), Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen), Jayden Oosterwolde (FC Twente), Micky van de Ven (FC Volendam), Ramon Hendriks (Feyenoord), Wouter Burger (Feyenoord), Ludovit Reis (Hamburger SV), Sven Botman (Lille OSC), Sepp van den Berg (Preston North End FC), Milan van Ewijk (SC Heerenveen), Melayro Bogarde (TSG 1899 Hoffenheim), Ki-Jana Hoever (Wolverhampton Wanderers FC);

Middenvelders: Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Immanuel Pherai (Borussia Dortmund), Daniël van Kaam (FC Groningen), Quinten Timber (FC Utrecht), Kenzo Goudmijn (Sparta Rotterdam);

Aanvallers: Vicente Besuijen (ADO Den Haag), Myron Boadu (AS Monaco), Sydney van Hooijdonk (Bologna FC), Daishawn Redan (Hertha BSC), Fodé Fofana (PSV), Brian Brobbey (RB Leipzig), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht)