Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 32

Peter Breuls

De festivalzomer wil niet bepaald vlotten, maar her en der zijn er wél filmfestivals in de open lucht te vinden. Als je daar interesse hebt, zoek vooral even op de socials van je eigen stad of plaats. Dan laten wij je intussen weten wat er in de heerlijk donkere, stille, afgesloten filmzalen te vinden is,

Free Guy

Een bankbediende (Ryan Reynolds) ontdekt dat hij eigenlijk een Non Player Character is in een open-world videogame. Hij besluit de held van zijn eigen verhaal te worden... een verhaal waar hij zelf de regie over heeft. Nu hij zich in een wereld bevindt zonder grenzen, is hij vastberaden om op zijn eigen manier de wereld te redden... voor het te laat is.

La Haine (re-release)

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg. Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui spelen de hoofdrollen in het nog altijd actuele verhaal van regisseur Mathieu Kassovitz die een dag toont uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieus, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme.

Sweat

Sylwia Zajac is een populaire 30-jarige fitnesscoach en influencer in Warschau. Ze werkt hard om haar lichaam in vorm te houden en inspireert daarmee haar honderdduizenden volgers op sociale media. Sylwia houdt van alle aandacht, maar ondanks de bewondering van haar fans is ze vooral op zoek naar intimiteit. Wanneer een Instagram-post viraal gaat waarin ze vertelt over haar eenzaamheid, reageert de buitenwereld geschokt. Haar persoonlijke boodschap strookt niet met haar positieve imago en hetgeen de sponsors willen zien. Terwijl in de media wordt gediscussieerd over Sylwia’s welzijn, trekt ze door alle aandacht een stalker aan. Als ze hem ‘s nachts voor haar woning treft, vraagt ze een vriend het probleem voor haar op te lossen. De gevolgen zijn ingrijpend. Sweat is een eigentijdse Poolse film over intimiteit en eenzaamheid in een tijd waarin sociale media overheersen

Lapsis

Queens, New York, tegenwoordige tijd, maar net even anders. De komst van Quantum-banking zet de financiële wereld op zijn kop. Om maximaal te profiteren van de nieuwe technologie, moet er bekabeld worden. Overal en onmiddellijk. Het werk is zwaar, niet zonder controverse, maar lucratief. Om de medische kosten voor de behandeling van zijn invalide broer te betalen, schrijft Ray Tincelli zich in voor de job. Met alle goede bedoelingen komt hij terecht in een wespennest van afgunst en competitie en een verzetsbeweging die strijd voor rechtvaardigheid.

I never cry (Jak najdalej stad)

Maar weinig media berichten erover: de exodus van Poolse arbeidskrachten naar andere landen van de EU. Als gevolg daarvan groeien tienduizenden Poolse kinderen grotendeels op zonder hun ouder(s) om zich heen. I Never Cry is een vaardig gefilmd en ontroerend drama, getekend door zwarte humor en empathie, in een stijl die doet denken aan het werk van Ken Loach, niet geheel toevallig Domaleswki's favoriete regisseur. Een ontroerend drama van een nieuwe stem in de Poolse cinema.

The Hidden Life of Trees (Das geheime Leben der Bäume)

Heel de wereld praat over het milieu, maar toch lukt het vaak niet om naar de natuur zelf te luisteren. Het is voor Duitse boswachter Peter Wohlleben inmiddels een missie geworden om dit te veranderen. Met zijn non-fictie bestseller ‘Het Verborgen Leven van Bomen’, die inmiddels in meer dan veertig landen is verschenen, laat Wohlleben de verborgen wereld van de bossen zien, het zogenaamde ‘Wood Wide Web’ van bomen die met elkaar communiceren.

Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait

De zwangere Daphné en haar vriend François gaan op vakantie naar het Franse platteland, waar ze François’ neef Maxime op bezoek krijgen. Onverwacht moet François terug naar Parijs, waardoor Daphné Maxime alleen moet ontvangen. In de paar dagen tot zijn terugkomst maken Daphné en Maxime voor het eerst kennis en al gauw delen ze hun verhalen over vroegere liefdesperikelen met elkaar. Er ontstaat een intieme band. Een romantische zedenschets van de Franse regisseur Emmanuel Mouret over de complexiteit van liefdesrelaties.

Oliver Sacks: His Own Life

Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven. Hij is 's werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis bijzonder geliefd werd. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd. Denk bijvoorbeeld aan zijn boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield of de boekverfilming Awakenings met Robin Williams als Oliver Sacks. Niemand kon beter observeren en had een groter inlevingsvermogen dan hij. “Hij was de Hubble telescoop van de neurology” aldus Temple Grandin. Op eenentachtigjarige leeftijd, met nog een half jaar te leven, vertelt hij nog één keer een wonderbaarlijke levensgeschiedenis. Die van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.