FOK! Wat een weer: de gifbeker moet helemaal leeg

Stephan (Stephan5)

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een huilende Stephan5 groet u.

De gifbeker voor Haarlem moet echt helemaal leeg gemolken worden. Teleurstelling na teleurstelling volgen elkaar dag in dag uit op. Ik zeg het echt niet snel, maar ik ben oprecht blij dat er een duidelijke stabilisatie zit aan te komen. Op een gegeven moment trek je het gewoon niet meer.

Ook afgelopen weekend was het feest hier, en vandaag vervolgden we de dramatische situatie in Haarlem. De start was al vals. Er was voor de 3e keer in enkele dagen tijd veel regen voor het westen verwacht. Echter de hele ochtend bleef het hele spul op zee rondhangen. Gisteravond en vannacht trokken de actieve buien ten noorden van mij langs. Even boven het Noordzeekanaal viel er al zo'n 20 mm. In Friesland viel plaatselijk meer dan 40 mm. 

Terug naar vandaag. Even leek het erop dat de buien wederom alle kanten zouden langs gaan, maar vooruit ik heb een kruimeltje gekregen. Er viel hier zo'n 4 mm. Een tweede bui stierf uit voor de deur. Die bracht nog de indrukwekkende som van 0,5 mm.

Toen begon de ellende. Vlak ten zuiden en oosten van mij ontstonden snel actieve buien met onweer. Ik zag het alweer gebeuren en de moed zonk mij in de schoenen. Hier klaarde het echter heel snel op, dus ik wist meteen al hoe laat het was. 

Met groot verdriet zag ik hoe die buien steeds actiever werden en er vlak achter ook weer nieuwe cellen ontstonden. Vrijwel overal in den lande vielen of vallen momenteel zware regen-en onweersbuien. De treksnelheid is echter wel vrij hoog. En ik kan weer toe kijken.

In ieder geval, de komende uren blijven met uitzondering van de woestijngebieden in het westen van het land nog buien vallen. Pas in de loop van de avond zal het iets droger worden, maar in het noorden en zuiden blijven enkele buien mogelijk. Mogelijk zelfs vrij pittige.  De wind neemt wel geleidelijk iets af.

En morgen eigenlijk hetzelfde liedje. Dit zal dan echter wel voor het laatst zijn voorlopig. Er vallen wederom buien en ik vrees met grote vreze dat ik en mijn mede westerlingen daar grotendeels van bespaard blijven. Het zal zich allemaal weer in een gebied gaan concentreren in een lijn vanaf Zeeland tot over Amsterdam en dan doorlopend naar Ameland. Alles ten oosten daarvan zal op veel plaatsen geen droge dag gaan meemaken.

Uiteindelijk trekken de meeste buien dan naar het noordoosten. Daar lijkt het pas in de avond droog te gaan worden. Elders lijkt dat in de loop van de middag te gaan gebeuren. 

De wind neemt in kracht af. Uiteindelijk blijft er een westelijke wind over die matig tot vrij krachtig zal zijn. De temperaturen liggen tussen de 18 graden op de Wadden tot 23 graden in het zuiden.

Na morgen komt dan de weersverslechtering... pardon... weersverbetering. De zon krijgt een stuk meer de ruimte en het blijft overal droog. Ook de temperaturen vertonen een stijgende lijn en komen donderdag en vrijdag rond de 25 graden uit. 

In het weekend koelt het weer wat af, maar het blijft droog omdat er een nieuwe kern van hogedruk zich zal vormen.

Enfin.

Een lachende Stephan5 groet u!

Nidda in Duitsland (Foto: qltel)
Een heel fraai plaatje uit Nidda in Duitsland. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.