MotoGP-debutant Martin wint Grand Prix van Oostenrijk met overmacht

heywoodu

De Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP heeft weer een nieuwe winnaar opgeleverd, alweer de zesde van dit seizoen. Op de Red Bull Ring was het een MotoGP-debutant die zijn enorme talent weer eens liet zien.

Met de Ducati's van Jorge Martin en Francesco Bagnaia voorop en de Yamaha van WK-leider Fabio Quartararo ernaast ging de race van start. Bagnaia pakte in de eerste bochten de leiding, voor Martin en Joan Mir, die Marc Marquez, Quartararo en Maverick Viñales achter zich aan had.

In de derde ronde ging het ineens fout: een forse vuurzee kwam in beeld, de motoren van Dani Pedrosa - met een wildcard bezig aan zijn eerste race sinds zijn afscheid in 2018 - en Lorenzo Savadori lagen in vlammen op te gaan. In no-time werd Savadori op een brancard weggedragen, terwijl Pedrosa gelukkig zelf op de been was en op pad ging richting pitstraat - uit beelden bleek dat Pedrosa was gevallen en Savadori er vermoedelijk op was geknald.

Een lange rodevlagsituatie volgde en nadat de boel eindelijk was opgeruimd - en Pedrosa en Savadori in orde bleken - konden we weer beginnen. Dat gebeurde wel met Viñales vanuit de pitstraat, want hij had zijn Yamaha af laten slaan. Jack Miller pakte bij de herstart de leiding, ook nu volgden Martin en Mir, duellerend om plek twee.

Bagnaia leverde flink wat plekken in, Marquez deed dat na een foutje ook. Nadat de boel een beetje tot rust was gekomen nam Martin de leiding en ook Mir ging langs Miller, die opgejaagd werd door Quartararo en Johann Zarco - Quartararo ging er vrij rap aan voorbij.

Met tien ronden te gaan moest Miller pushen om bij Quartararo te blijven en dus zicht te houden op het podium, maar daarbij ging het fout: hij ging iets te hard de bocht in en gleed onderuit. Voorin reed Martin nog altijd op kop, Mir had moeite om bij de Pramac-coureur in de buurt te blijven.

De wereldkampioen moest de zege met een paar ronden te gaan uit zijn hoofd zetten, Martin bleek té sterk. De jonge debutant, bezig aan pas zijn zesde MotoGP-race, bleef foutloos en pakte zijn allereerste overwinning ooit op het hoogste niveau, tevens de eerste Pramac-zege ooit. Mir werd tweede, Quartararo finishte op afstand als derde, voor Brad Binder, Takaaki Nakagami, Zarco, Alex Rins en Marc Marquez.