OS: Servische waterpoloërs pakken laatste gouden medaille

Nattekat

De Servische waterpoloërs hebben met succes hun olympische titel verdedigd tegen Griekenland in de laatste finale van de Olympische Spelen in Tokio. Servië was van begin tot eind de sterkere ploeg in de wedstrijd en alleen een sterke tweede periode van de Grieken wist de spanning nog even in de wedstrijd te houden. De Serviërs wonnen de wedstrijd met 10-13 (3-6, 4-2, 2-2, 1-3).

Dat er veel op het spel stond bleek wel aan het begin van de wedstrijd: aan beide kanten stapelden de persoonlijke fouten zich in rap tempo op en het spel was hard. Griekenland kon weliswaar al vroeg op voorsprong te komen, maar de Grieken wisten in het vervolg van de eerste periode geen raad met het fysieke spel van de Serviërs en liepen steeds verder achter de feiten aan. In de tweede periode sloeg de wedstrijd om en was het juist Griekenland dat het initiatief nam door beweeglijker te spelen. Lang heeft het echter niet mogen duren, want na de gelijkmaker in de vierde minuut wist Griekenland niet meer tot scoren te komen. Servië wist in de slotseconden van de periode zelfs weer op voorsprong te komen.

In de tweede helft werd er minder fysiek gespeeld en begon vermoeidheid zichtbaar een rol te spelen. Er vielen meer gaten in de verdediging, maar er werd ook slordig aangevallen. In de stand bleef het tot ver in de vierde periode gelijk op gaan, waardoor er langzaam gedacht kon worden aan penalty's om de wedstrijd te beslissen. Servië moest hier echter niks van weten en bracht binnen 2 minuten de score van 10-10 naar 10-13, waardoor de missie voor de Grieken met nog vier minuten te spelen behoorlijk lastig werd. In de laatste minuten van de wedstrijd wist Griekenland niet meer langs de zeer sterke Servische verdediging te komen en was de Servische gouden medaille een feit.

Voor Griekenland mag het desondanks ook een zeer geslaagd toernooi heten: nog nooit slaagde Griekenland er in om de finale van een groot toernooi te halen. Op de Olympische Spelen was het beste resultaat tot dusver zelfs een eenmalige vierde plek in 2004.

In de strijd om het brons troffen Hongarije en Spanje elkaar. Ook in deze wedstrijd waren beide ploegen lange tijd zeer aan elkaar gewaagd en was het continu stuivertje wisselen. In de laatste periode was Spanje echter moegestreden tegen de harde Hongaren en wist Hongarije ondanks drie spelers met een derde persoonlijke fout op een comfortabele 9-5 (3-3, 2-2, 1-0, 3-0) voorsprong te komen en zo het brons te pakken.