OS: Boksgoud na KO vanuit achterstand, Oezbeekse superzwaargewichtkampioen

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn ook de laatste medailles in het boksen vergeven. Er stonden in het weekeinde nog acht gewichtsklasses open en dus was er wat finales betreft volle bak actie in sudotempel Ryogoku Kokugikan.

Vlieggewicht (-52kg) mannen
De Brit Galal Yafai schakelde onder meer de Cubaanse oud-wereldkampioen Yosvany Veitia uit op weg naar de finale, Carlo Paalam uit de Filipijnen rekende af met de Oezbeekse wereld- en olympisch kampioen Shakhobidin Zoirov.

In de finale sloeg Yafai met een harde linker in de eerste ronde toe, waarna Paalam zich wel wat beter in de wedstrijd vocht. Het was echter niet genoeg en in drie ronden bokste de Brit het uitstekend uit op weg naar goud. Brons was voor de Japanner Tanaka Ryomei en de Kazach Saken Bibossinov, die van Paalam respectievelijk Yafai verloren in de halve finales.

Vlieggewicht (-51kg) vrouwen
Turkije had met Buse Naz Cakiroglu de vicewereldkampioene in de finale staan, na winst op onder meer bantamgewichtwereldkampioene Huang Hsiao-wen uit Taiwan. Namens Bulgarije schopte Stoyka Krasteva het tot de eindstrijd, tweevoudig vicewereldkampioene in het bantamgewicht.
Krasteva rekende onder meer af met de in opspraak gekomen Virginia Fuchs: ze testte positief op een verboden middel, maar werd vrijgesproken omdat ze dat middels onbeschermde seks in haar lichaam zou hebben gekregen.

Krasteva was op dreef en in de finale won ze zeer overtuigend het goud, de eerste Bulgaarse bokstitel sinds 1996. Brons was voor Huang, die van Cakiroglu verloor, en de Japanse Namiki Tsukimi, die door Krasteva verslagen werd.

Middengewicht (-75kg) mannen
De Braziliaan Hebert Conceição plaatste zich met stevig vechten voor de finale, na een wat stroef begin klopte hij in de halve finales de Russische wereldkampioen Gleb Bakshi. In de finale trof hij de Oekraïnse oud-wereldkampioen Oleksandr Khyzhniak, die onder meer vicewereldkampioen Eumir Marcial uit de Filipijnen versloeg in de halve finales.

In de finale was Khyzhniak een maatje te groot voor zijn Braziliaanse opponent en hij kreeg dan ook de eerste twee ronden toegewezen. Halverwege ronde drie sloeg Conceição echter toe: met een joekel van een linker mepte hij de Oekraïner naar het canvas en de scheidsrechter maakte er een einde aan, gezien de blik in Khyzhniak's ogen duidelijk terecht. Marcial en Bakshi gingen naar huis met brons.

Weltergewicht (-69kg) vrouwen
Het weltergewicht bij de vrouwen debuteerde en Turkije stond er goed bij: wereldkampioene Busenaz Sürmeneli schopte het zonder problemen tot de finale, waarin ze de Chinese tweevoudig vicewereldkampioene Gu Hong trof. Gu won van onder meer de sterke Amerikaanse Oshae Jones, maar in de finale was Sürmeneli simpelweg iets sterker. De Chinese kreeg in ronde twee ook nog eens een punt aftrek én een count, waarmee het wel gedaan was. Brons was voor Jones en de Indiase Lovlina Borgohain, die van Sürmeneli verloor in de halve finales.

Lichtgewicht (-60kg) vrouwen
De Braziliaanse Beatriz Ferreira ging de finale in als regerend wereldkampioene, waarbij ze de Ierse Kellie Harrington had onttroond. Harrington kreeg een kans op revanche, want ook zij stond in de finale, hoewel Ferreira in de eerste ronde iets beter was. In ronde twee nam Harrington het echter over en in de derde ronde trok ze het gevecht definitief naar zich toe voor overtuigend Iers goud.

Het brons ging naar de Thaise Sudaporn Seesondee, die van Harrington verloor in de halve finales, en de 40-jarige Finse veterane Mira Potkonen, die ook in Rio al brons pakte.

Lichtgewicht (-63kg) mannen
Keyshawn Davis pakte op het vorige WK zilver in het lichtweltergewicht en begon dit jaar aan een profcarrière, met drie uit drie tot nu toe. In Tokyo versloeg hij de Nederlander Enrico Lacruz, de Franse favoriet Sofiane Oumiha, de Russische kanshebber Gabil Mamedov en Hovhannes Bachkov uit Armenië, een imposant rijtje. In de finale wachtte de Cubaan Andy Cruz, tweevoudig regerend wereldkampioen lichtweltergewicht, die toch een wat minder moeilijke route naar de finale had.

In de finale was Cruz gelijk een stukje beter, maar in de tweede ronde groeide Davis in het gevecht en wist hij op een kleine voorsprong te komen. In de beslissende derde ronde kwam de Cubaan toch beter door dan zijn opponent en dat leverde hem het goud op. Brons was voor Backkov en de verrassende Australiër Harry Garside, de verliezend finalisten.

Middengewicht (-75kg) vrouwen
De Britse wereldkampioene Lauren Price schakelde de Nederlandse Nouchka Fontijn in de halve finales uit en nam het in de eindstrijd op tegen oud-wereldkampioene Li Qian uit China. Heel spannend was het eigenlijk niet: Price kwam er keer op keer doorheen en de Chinese wist haar nauwelijks echt te raken, dus ging het goud naar de Britse. Brons was er dus voor Fontijn, net als voor de Russische lichtzwaargewichtwereldkampioene Zemfira Magomedalieva.

Superzwaargewicht (+91kg) mannen
De laatste boksfinale van de Spelen ging tussen de Oezbeekse topfavoriet Bakhodir Jalolov en de Amerikaan Richard Torrez Jr, op voorhand gezien als zijn voornaamste uitdager. In de eerste ronde kreeg Torrez drie van de vijf juryleden mee, in ronde twee kreeg hij een punt aftrek wegens een kopstoot én was Jalolov beter. Hij had dus in principe een knockout nodig voor goud en die kwam er niet, waardoor Jalolov zijn rol waarmaakte en goud pakte voor hij zijn profcarrière voort gaat zetten.

Brons was er voor de Brit Frazer Clarke en de Kazach Kamshybek Kunkabayev, die van Jalolov respectievelijk Torrez verloren in de halve finales.