OS: Lavreysen sluit Spelen af met brons op keirin, Kenny volgt zichzelf op

H.Vviv

Naast het omnium zijn er op de laatste dag van de Olympische Spelen ook nog medailles te verdienen in de dames sprint en in het keirin bij de mannen. Bij het keirin komt de Nederlander Harrie Lavreysen in actie.

Keirin
Lavreysen heeft zich geplaatst voor de halve finale van de keirin. De Nederlander werd vierde achter de Colombiaan Kevin Santiago Quintero won de heat, voor de Britse titelverdediger Jason Kenny en de Fransman Rayan Helal. Dat was net voldoende voor een plek in de halve finale.

Update 4.32 uur
Ook in de halve finales ging het niet makkelijk voor Lavreysen. Toch wist de Nederlander, die eerder al goud won op de teamsprint en in de individuele sprint, zich te plaatsen voor de finale van het keirintoernooi. Lavreysen bleef Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago net voor in de halve finale en daarmee werd de Nederlander derde in de tweede heat. Dat was nét voldoende voor een plek bij de laatste zes in de finale.

Update 5.21 uur
Lavreysen in er niet in geslaagd om een gouden medaille te veroveren op de keirin. Na goud op de teamsprint en het sprinttoernooi moest de Nederlander bij de keirin genoegen nemen met brons. Het goud ging naar de Brit Jason Kenny.

In de finale kregen we een tactische race en daar profiteerde Kenny optimaal van. De Britse titelverdediger had nadat de derny de baan had verlaten direct een gat op zijn concurrenten te pakken en zou die voorsprong niet meer weggeven. Hij won met ruime afstand voor de Maleisiër Mohd Awang, die Lavreysen net te snel af was voor zilver.

Sprint dames
De winst in de sprint bij de vrouwen ging naar de Canadese Kelsey Mitchell. In twee heats was ze duidelijk te snel voor de Oekraïense Olena Starikova, die in achtste finales nog had verloren van Shanne Braspennincx, maar via de herkansingen door ging. Het brons was voor de Hongkongse Lee Wai Sze. In de strijd om de brons was ze te sterk voor de Duitse Emma Hinze.