OS: Voetbalgoud opnieuw naar Brazilië na beslissing in verlenging

Mexicanobakker

Brazilië heeft net als vijf jaar geleden het voetbalgoud opgehaald bij de mannen. In het veredelde jeugdtoernooi op de Spelen werd vijf jaar terug na strafschoppen gewonnen in het heilige Maracana, nu was het al na de verlenging voorbij tegen Spanje. Het werd uiteindelijk 2-1.

De eerste helft was duidelijk voor Brazillië, dat veel effectiever was qua de totstandkoming van kansen. Bij Spanje lukte het maar niet om een goede pass naar voren te sturen, iets wat het Spaanse voetbal niet vreemd is. Na een half uur kregen de Brazilianen een penalty door hard uitkomen van Unai Simon. De VAR vond het een penalty en de scheidsrechter ging er in mee, al had het ook als een botsing uitgelegd kunnen worden. De bal werd echter door Richarlison over gejaagd, dus veel napraten over of het wel of geen penalty was is vrij overbodig. Brazilië kwam alsnog terecht op voorsprong omdat Spanje liep te prutsen in de defensie, waarna Cunha vrij kon uithalen.

In de tweede helft begon Brazilië duidelijk sterker. Een bal die net onder de lat wegstuitte was een serieuze waarschuwing, waarna Spanje voor het eerst écht de aanval zocht. Vrij snel was het ook raak via Mikel Oyarzabal, na een knap uitgespeelde aanval van Spanje. Daarna leek het beste van Brazilië eraf en kreeg Spanje nog twee ballen op de lat, maar niet in de goal. 

Ns 90 minuten was het 1-1, waardoor verlengingen vereist waren. Brazilië was hierin weer de betere en scoorde uiteindelijk ook. Na een lange bal van Anthony troefde Malcom verdediger Jesus Vallejo op snelheid af en schoot vanaf de zijkant binnen in het begin van de tweede helft van de verlenging. Daarna werd Spanje ook niet meer gevaarlijk, en dus bleef het bij 2-1. Brazilië pakt het goud en Spanje moet zich tevreden stellen met zilver. Achter deze landen pakte Mexico gisteren al brons.