OS: Superzwaargewichten worstelen tot allerlaatste seconde om goud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn nog eens drie gouden medailles in het worstelen vergeven. Dat leverde mooie strijd op, met vooral bij de superzwaargewichten een fenomenaal duel om het goud.

Vrije stijl -74kg mannen
Met Zaurbek Sidakov uit Rusland stond de tweevoudig wereldkampioen zoals verwacht in de finale. De Rus zat in 2004 op de school in Beslan waar het gijzeldrama zich voltrok, en werkte zich gedurende de jaren op tot topworstelaar. In Tokyo rekende hij af met Augusto Midana uit Guinee-Bissau, waarna Bekzod Abdurakhmononv uit Oezbekistan en de Kazach Daniyar Kaisanov nagenoeg kansloos waren.

Mahamedkhabib Kadzimahamedau werd geboren in worstelwalhalla Dagestan en werd onder meer Russisch kampioen, maar in het extreem competitieve worstelland Rusland werd het te zwaar en dus trok hij naar Wit-Rusland. Met succes, op de Spelen klopte hij de Cubaan Geandry Garzon in een geweldig duel, waarna hij de Amerikaanse regerend tweevoudig wereldkampioen Kyle Dake worstelles gaf, om vervolgens de Italiaan en tweevoudig wereldkampioen Frank Chamizo naar huis te sturen.

Een zeer indrukwekkende route naar de finale dus voor Kadzimahamedau, maar in die finale was het voorbij. Sidakov was simpelweg een maat te groot en de Wit-Rus kon geen moment echt vat op hem krijgen. Hij kwam wel tot het einde van het gevecht, maar met 7-0 was de winst voor Sidakov.

In de eerste strijd om brons was Dake een maatje te groot voor Chamizo, die weinig in te brengen had tegen de sterk verdedigende Amerikaan. Abdurakhmonov was vervolgens veel te sterk voor Kaisanov, die door de Oezbeek alle kanten op werd gedraaid.

Vrije stijl -125kg mannen
Met Geno Petriashvili had Georgië de drievoudig regerend wereldkampioen op de mat, na brons in Rio moest het nu goud worden. Hij wierp eerst de Egyptenaar Diaaeldin Kamal door de hal, waarna hij Deng Zhiwei uit China en in een mooie halve finale ook de Iraniër Amir Hossein Zare te grazen nam.

In de eindstrijd nam Petriashvili het op tegen het 21-jarige megatalent Gable Dan Steveson uit de VS. De jongeling won van de Kirgiziër Aiaal Lazarev, gooide vervolgens nota bene regerend kampioen Taha Akgül uit Turkije als een stuk speelgoed over de mat en was ook veel te sterk voor de Mongoliër Monkhtoriin Lkhagvagarel.

De finale werd vervolgens historiewaardig: Steveson begon sterk en aan het einde van de eerste periode ramde hij de - nogmaals, bijna 125kg wegende - Georgiër met een bodyslam tegen de mat. Petriashvili herstelde zich in de tweede periode en draaide Steveson meerdere malen om zich heen voor een voorsprong, maar in letterlijk de állerlaatste seconde gebeurde het: Steveson duwde Petriashvili naar de grond, kwam op voorsprong en werd gekroond tot olympisch kampioen.

In de strijd om brons was Hossein Zare een maat te groot voor Deng, terwijl Akgül veel te sterk was voor Lkhagvagerel.

Vrije stijl -53kg vrouwen
Tweevoudig wereldkampioene Mukaida Mayu moest het voor het thuisland gaan doen, onderweg naar de finale won ze alvast simpel van Joseph Essombe uit Kameroen en Roksana Zasina uit Polen, waarna ook de Mongolische Bat-Ochiryn Bolortuyaa er aan moest geloven.

De finale ging tegen de Chinese Pang Qianyu, die won van Laura Herin uit Cuba, de Amerikaanse wereldkampioene Jacarra Winchester en de Wit-Russische veterane Vanesa Kaladzinskaya. In de finale kwam Pang met een mooie actie op voorsprong, maar Mukaida vocht zich terug, draaide het om en maakte het af: goud voor Japan.

In de eerste strijd om brons kreeg Kaladzinskaya grip op Winchester en wist ze de Amerikaanse op haar schouders te drukken voor een fall. Bolortuyaa was in de andere bronzen wedstrijd véél te sterk voor Essombe.