OS: Waterpolosters VS pakken eenvoudig goud, Nederland zesde

Nattekat

De waterpolosters van de Verenigde Staten hebben in een doodsaaie finale tegen Spanje het goud gepakt op het olympisch vrouwentoernooi. Al meteen in de eerste minuten liet de VS zien waarom zij als favoriet op het toernooi golden: er is geen moment in de wedstrijd geweest dat Spanje echt mee deed om de overwinning. De Amerikanen wonnen de finale met 5-14 (1-4, 3-3, 0-5, 1-2).

De wedstrijd om het brons ging een herhaling worden van die in Rio, waar Rusland na penalty's ten koste van Hongarije het brons pakte. In het eerste deel van de wedstrijd namen beide ploegen nog veel risico om snel tot scoren te komen, waardoor er in tegenstelling tot eerdere wedstrijden al vroeg de nodige doelpunten gemaakt werden. Aan deze situatie zou tot rust niks meer veranderen: aan het einde van een doelpuntrijke tweede periode stond het 7-5 en leek de wedstrijd vooral uit te draaien op de vraag welke ploeg de focus er het best bij kon houden.

Na rust kon deze vraag al vrij snel worden beantwoord: Hongarije begon fouten te maken en kreeg zelfs in de eerste minuut al een penalty tegen. Rusland wist weliswaar te profiteren door de derde periode met 0-3 te winnen, waarmee ze op 7-8 voorsprong kwamen te staan. Richting het eind van de derde periode begon Rusland echter steeds slordiger te worden, wat Hongarije in het laatste deel van de wedstrijd de kans gaf om weer op voorsprong te komen. De moegestreden Russen slaagden er niet meer in om de leiding over te nemen, terwijl Hongarije geen risico meer nam op een tegendoelpunt. Met de 11-9 in de laatste seconden werd de wedstrijd bezegeld met een overwinning voor Hongarije.

Ook Nederland kwam nog in actie tegen Australië om de vijfde plek op het toernooi. Al na enkele minuten spelen werd echter duidelijk dat eerherstel na de eerder weggeven groepswedstrijd er niet in zat: Australië sloeg direct een gat van 4 doelpunten en bracht de stand na de tweede en derde periode zelfs naar 4-11. Nederland leek nog in de laatste periode nog een klein succes te boeken door op 3-1 te komen, maar door twee Australische doelpunten laat in de wedstrijd zat ook een periodewinst er niet in. Het olympische avontuur voor Nederland eindigt zo met een 7-14 verlies.