OS: Dramatische slotronde voor golfster Van Dam, goud naar Amerikaanse Korda

Boris (borisz)

Anne van Dam heeft het olympisch golftoernooi zaterdag niet met een goed gevoel kunnen afsluiten. De Nederlandse had in de laatste ronde maar liefst 77 slagen nodig, zes boven par. De olympische titel ging naar de Amerikaanse Nelly Korda.

De 25-jarige Van Dam begon de slotdag goed met birdies op de eerste twee holes maar gaf het daarna uit handen. Met zes bogeys en een double bogey eindigde ze op zes boven par. Ze eindigde als 57e van de 60 deelnemers.

Het goud in Tokio ging naar de Amerikaanse Korda. De nummer één van de wereld deed het in de slotronde met een score van twee onder par minder dan de Japanse Mone Inami en de Nieuw-Zeelandse Lydio Ko (ieder -6), maar ze had de voorbije dagen een ruime marge opgebouwd en hield haar naaste belagers net achter zich.

Inami en Ko eindigden beiden op een score van -16 en moesten een play-off spelen om te bepalen wie het zilver zou krijgen. De Japanse had op een par 4 een slag minder nodig dan de Nieuw-Zeelandse en eindigde als tweede achter Korda.

De slotronde van het olympisch golftoernooi bij de vrouwen lag nog enige tijd stil vanwege gevaar voor bliksem, maar de ronde kon gewoon worden afgemaakt. De mannen kwamen eerder deze week in actie en daar ging het goud eveneens naar een Amerikaan: Xander Schauffele werd olympisch kampioen.