OS: Britse wint moderne vijfkamp na paardblunders van Duitse

Mexicanobakker

Het is altijd een van de meest bijzondere onderdelen op de Spelen: De moderne vijfkamp. Eerst een dagje schermen, tegen iedereen één keer. De dag erna 200 meter zwemmen, dit keer kortebaan, gevolgd door nog een keertje schermen voor extra punten, paardrijden op een vreemd paard en een rondje hardlopen op een cross-country parcours, waarbij er tussendoor ook nog geschoten moet worden. Dit jaar werd het evenement bij de vrouwen gewonnen door de Britse Kate French.

Na het schermen leek het daar niet op. De Duitse Annika Schleu had na het schermen de favorietenrol op zich genomen door maar liefst 29 treffers te scoren. Een enorm hoog aantal, waarmee haar voorsprong groot was. Bij het zwemmen was Schleu niet de sterkste, maar het zwemmen is over het algemeen het onderdeel waar de minste verschillen kunnen worden gemaakt. Het paardrijden ging echter volledig fout voor de Duitse - haar paard was totaal niet onder controle en dus ging het helemaal mis, iets wat wel vaker gebeurt bij de mindere atleten, maar slechts zelden bij toppers. Schleu was weg en de strijd lag open. Omdat het veld dicht bij elkaar lag was het op het laatste onderdeel aan de goede lopers.

Uliana Batashova uit Rusland had een kleine voorsporong, maar het was de hele tijd te zien dat het lopen bij haar niet ging. Haar schieten was wel snel, maar de concurrentie ging er elke keer op en over tijdens het lopen. French, Sarolta Kovacs uit Hongarije en Alice Sotero uit Italië waren zo de atleten die de medailles gingen verdelen, zo leek het althans voor iemand die de sport niet volgde - het grootste deel van de wereld, waarschijnlijk. Op ongeveer 50 seconden was namelijk de Litouwse favoriete, Laura Asadauskaite, gestart. Zij is verreweg de beste loopster van het veld, en dat liet ze ook zien. Zij haalde één voor één iedereen in. Intussen was French weggelopen bij Kovacs en Sotero, maar die zagen Asadauskaite nog angstig dichtbij komen. Voor French was het goud dus binnen, maar Asadauskaite kon nog wel een ultieme jump plaatsen, zodat zij nog naar het zilver ging. Kovacs won de strijd om brons.