OS: Klimfenomeen Garnbret pakt olympisch goud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook het allereerste goud in het sportklimmen bij de vrouwen vergeven. De 22-jarige Sloveense Janja Garnbret was de topfavoriete en zou duelleren met thuisfavorieten Nonaka Miho en Noguchi Akiyo en niks bleek minder waar.

Voor de exacte uitleg van het format verwijzen we graag terug naar het bericht over de mannen van donderdag, hier te vinden. Het speedklimmen werd gedomineerd door specialiste Aleksandra Miroslaw uit Polen, die de muur in 6,84 seconden bedwong in de finale en zo een wereldrecord vestigde - Garnbret pakte een uitstekende vijfde plek.

Bij het boulderen ging Garnbret er met overmacht vandoor met de winst: op de drie boulders haalde níemand ook maar één top... behalve Garnbret, die er zelfs twee pakte. De Amerikaanse Brooke Raboutou werd tweede, voor Nonaka en Noguchi, die met een derde en vierde plek bij het speedklimmen volop in de strijd lagen.

Miroslaw ging er bij het leadklimmen na een paar grepen al af, het is alsof een pure sprinter een marathon moet lopen. Garnbret maakte indruk en klom tot bijna bij de top, Noguchi zat er een stuk onder. Nadat Nonaka vroegtijdig viel was het duidelijk: Garnbret was niet meer bij te halen en pakte het goud, het zilver en brons ging uiteindelijk naar Nonaka en Noguchi.

Miroslaw greep nét naast het brons: als ze bij het leadklimmen een paar grepen meer had gepakt of bij het boulderen één 'zone' had gehaald, zou het brons zijn geweest, nu werd ze vierde.