OS: Griekenland en Servië naar waterpolofinale herentoernooi

Nattekat

De Oost-Europese landen Griekenland en Servië mogen na het teleurstellende wereldkampioenschap voor beide landen gaan uitmaken wie er met het olympisch goud naar huis gaat aanstaande zondag. Terwijl Griekenland het geen moment echt lastig had met Hongarije, zag de andere halve finale een bikkelharde strijd tussen de regerend olympisch kampioen Servië en vicewereldkampioen Spanje. 

Voor waterpolofans was het na de groepsfase al duidelijk dat het toernooi op weg was naar een zeer interessante halve finale. Spanje verloor in aanloop van de Olympische Spelen drie finales, terwijl Servië na de spelen in 2016 ook goud op het EK in 2018 binnen wist te slepen, ten koste van Spanje. Op het WK in 2019 en het EK in 2020 kwamen beide landen elkaar al vroegtijdig tegen en in beide gevallen trok Spanje aan het langste eind. In de andere halve finale troffen outsiders Griekenland en Hongarije elkaar. Van beide ploegen had Griekenland tot dusver het meest voorspoedige toernooi, waarbij er in de groepsfase al met 10-9 van Hongarije gewonnen werd.

Griekenland wist in de eerste halve finale van de dag vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong te komen. Alhoewel Hongarije het verschil meerdere malen weer terug naar 1 wist te brengen, gaf Griekenland de leiding in een doelpuntarme eerste helft geen moment meer uit handen. In de tweede helft wist Hongarije het gat te dichten, maar iedere gelijkmaker die volgde werd vervolgens beantwoord door een Grieks doelpunt. Met nog één periode te spelen luidde de stand 5-4 in het voordeel van de Grieken. In de slotfase van de wedstrijd viel het kwartje meer en meer de Griekse kant op en werd de voorsprong langzaam uitgebouwd naar 9-6, terwijl Hongarije niks meer in te brengen had tegen de Grieken. Ondanks de vele kansen die volgden wisten de Grieken hierna niet meer tot scoren te komen, waardoor 9-6 ook de eindstand was.

Aan het begin van de tweede halve finale was Servië uit op revange, terwijl Spanje geen centimeter toegaf in de verdediging. Aan de andere kant van het veld slaagde Spanje er eveneens niet in om de counters in het doel te krijgen. Pas na zes minuten viel er het eerste Servische doelpunt in de wedstrijd en een minuut later werd ook de 2-0 gescoord. In de tweede periode wist ook Spanje gaten in de Servische verdediging te vinden en werd de stand vrij snel teruggebracht naar 2-2. Vervolgens probeerde Servië nog wel om weer op voorsprong te komen, maar Spanje nam het initiatief over en ging dankzij een treffer in de laatste seconde met een 4-5 voorsprong de rust in.

In de derde periode nam Servië het initiatief over, maar keer op keer slaagden de Serviërs er niet in om de bal voorbij de Spaanse verdediging te krijgen. In de slopende minuten die volgden begon Spanje wederom weer kansen te creëren, en met nog twee minuten te gaan tot de vierde periode volgden de 4-6 en 4-7 elkaar in rap tempo op. Een Servische manmeer in de laatste seconden werd uiteindelijk toch beloond met het enige Servische doelpunt van de derde periode, waardoor de wedstrijd nog allerminst beslist was.

De laatste periode begon zoals de derde ook begonnen was. Wederom creëerde Servië de meeste kansen, maar doelpunten werden aan beide kanten lange tijd niet gemaakt. Pas halverwege de periode begonnen er gaten te vallen en wisten beide teams meerdere malen tot scoren te komen. Alhoewel de wedstrijd vanaf dit punt gelijk op ging, werd de Spaanse voorsprong wel steeds verder gedicht. In de laatste minuut lag de wedstrijd weer volledig open: Servië scoorde de 9-9 en wist de snelle Spaanse aanval die volgde te blokkeren. Met nog iets minder dan een halve minuut te gaan was daar vanuit een vrije bal buiten de 6-meter de voor Servië verlossende 10-9 met nog één Spaanse aanval te gaan. Spanje slaagde er niet in om de aanval af te maken en mist zo voor het eerst sinds 2017 de finale van een groot toernooi.

In de troostfinales wisten Kroatië en de VS van respectievelijk Montenegro en Italië met een nipt verschil te winnen, waardoor de twee samen gaan uitmaken wie de vijfde plek op het toernooi pakt. 

De finale van het herentoernooi vindt aanstaande zondag plaats om 9:30 Nederlandse tijd. Een dag eerder strijden de vrouwenteams van Spanje en de VS om het goud, terwijl Nederland om 4:00 tegen Australië de wedstrijd om plek 5 speelt.