OS: Net geen medaille voor baanwielrensters Pieters en Wild in madison

H.Vviv

Baanwielrensters Amy Pieters en Kirsten Wild hebben op het olympische onderdeel madison net naast de medailles gegrepen. De Nederlanders begonnen nog goed aan de race, maar mede door een valpartij ging het mis voor Pieters en Wild. Het goud ging naar het oppermachtige Groot-Brittannië met Katie Archibald en Laura Kenny.

Vanaf de eerste sprint ging Groot-Brittannië aan de leiding. Ze wonnen de eerste sprint van Nederland en ook in de volgende sprints ging de winst naar het Britse duo voor Nederland. Voor een zilveren medaille zag het er wel goed uit, maar net voor de vijfde sprint kwam Wild hard ten val. Ze kwam in een ongelukkige botsing met een Australische.

Nederland moest herstellen van de valpartij, maar op dat moment wisten drie landen een ronde voorsprong te pakken. Groot-Brittannië ging rond met Denemarken en Rusland en dat zorgde ervoor dat ze Nederland naar de vierde plaats zakte. In de eindsprint probeerde Oranje het nog wel om genoeg punten te pakken voor brons, maar kwamen daarin net te kort. Het goud ging naar Groot-Brittannië dat tien van de twaalf sprints won, voor Denemarken en Rusland.