OS: Titanenstrijd VS en Iran in slotseconden beslist

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie gewichtsklassen in het worstelen beslist. Dat leverde ook nu weer mooie duels op en een heuse titanenstrijd om goud, tussen twee grootmachten in het worstelen.

Vrije stijl -57kg mannen
Met Zaur Uguev uit worstelregio Dagestan in de finale had de Indiër Ravi Kumar een behoorlijke uitdaging voor zich om het goud te pakken. Uguev kwam er door de Amerikaan Thomas Gilman nipt te verslaan en dat ook te doen met de Oezbeek Gulomjon Abdullaev, waarna Reza Atri uit Iran eraan moest geloven.

Kumar won overtuigend van de Colombiaan Oscar Tigreros en de Bulgaar Georgi Vangelov, waarna hij bij een achterstand de Kazach Nurislam Sanayev op zijn schouders drukte voor een 'fall' en dus de winst. Op het vorige WK won Uguev in de halve finales van Kumar en ook nu was de Rus simpelweg te sterk: Kumar deed in de slotfase nog iets terug, maar het goud was voor Uguev.

In de eerste strijd om brons was Sanayev een maatje te groot voor Vangelov, terwijl het andere bronzen gevecht een prooi werd voor Gilman: de Amerikaan was véél te sterk voor Atrinagharchi.

Vrije stijl -86kg mannen
Op voorhand werd één finale verwacht: David Taylor uit de VS tegen de Iraniër Hassan Yazdani. Taylor werd in 2018 wereldkampioen nadat hij de grote Yazdani in de eerste ronde uitschakelde, de Iraniër pakte in 2016 olympisch goud in de klasse tot 74kg. Hij stapte over naar de zwaardere klasse en kende succes: in 57 gevechten tot aan de olympische finale verloor hij welgeteld twee keer, één keer van Taylor in Iran en de genoemde WK-wedstrijd in 2018.

Taylor schopte het in Tokyo tot de finale met bijzonder overtuigende zeges op de Wit-Rus Ali Shabanau, Myles Amine uit San Marino en Deepak Punia uit India, terwijl Yazdani afrekende met de Oezbeek Javrail Shapiev, Stefan Reichmuth uit Zwitserland en de Rus Artur Naifonov. De droomfinale was dus een feit en daarin was Yazdani op weg naar goud...tot Taylor hem in de slotseconden op de grond wierp en met een prachtige ommekeer het goud pakte.

Naifonov was in de eerste strijd om brons simpelweg te sterk voor Shapiev, ook al konden beide heren aanvallend niet echt veel op de mat leggen. Punia had in het andere gevecht om brons lang de leiding, maar in de laatste seconden draaide Amine het om en scoorde hij de winnende punten: brons voor Amine en San Marino, dat in Tokyo daarmee van nul medailles in de historie ineens naar drie stuks gaat.

Vrije stijl -57kg vrouwen
In de klasse tot 62kg volgde Kawai Yukako haar zus Rikako op als olympisch kampioene, Rikako ging voor goud in de klasse tot 57kg. Ze rekende overtuigend af met Fatoumata Camara uit Guinée en Boldsaikhany Khongorzul uit Mongolië, waarna uittredend olympisch kampioene Helen Maroulis uit de VS eraan moest geloven. In de finale trof ze Iryna Kurachkina uit Wit-Rusland, die ondanks een sterk optreden tot dan toe nagenoeg kansloos was: goud voor beide Kawai-zussen.

In het eerste gevecht om brons pakte Maroulis de winst tegen Khongorzul, een bijzondere prestatie: ze was weliswaar verdedigend kampioene, na Rio had ze te maken met veel blessureleed, een zware hersenschudding en veel aan depressie grenzende problemen, waar ze gelukkig uit wist te komen. De Bulgaarse Evelina Nikolova drukte de Russische Valeria Koblova op haar schouders in de strijd om het andere brons.