OS: Italiaan wandelt naar verrassend goud op 20 kilometer

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Tokyo is het goud op de twintig kilometer snelwandelen verrassend gewonnen door Massimo Stano. De Italiaan maakte continu deel uit van de voorste gelederen en liep de rest er in 1:21.05 uur af.

De Chinese medefavoriet Wang Kaihua trok al snel ten strijde en kreeg Sandeep Kumar achter zich aan, hoewel de Indiër ook vrij rap weer moest lossen. Achter Wang werden de achtervolgers aangevoerd door thuisfavorieten Yamanishi Toshikazu en Ikeda Koki, met ook Stano en de Spanjaard Alvaro Martin lekker voorin.

Na ruim twaalf kilometer was Vasiliy Mizinov de sjaak: de Rus, een van de outsiders, ging met een derde overtreding de strafbox in voor twee minuten stilstaan. Wang was inmiddels bijgehaald en voegde zich bij wat nu de kopgroep was, met nog zes anderen: Stano, Martin en landgenoot Diego Garcia, de twee Japanners en landgenoot Jun Zhang.

Die bleven even bij elkaar, tot Yamanishi het tempo opschroefde. Ikeda en Stano volgden en niet veel later moest Yamanishi de Italiaan zelf laten gaan. Stano was niet meer te pakken en snelde naar het goud, Ikeda pakte op negen seconden zilver en Yamanishi finishte op 23 seconden met het brons.

Donderdagavond vanaf 22.30 uur Nederlandse tijd volgt hét koningsnummer van de Olympische Spelen, de 50 kilometer snelwandelen, ook wel de Dodenmars genoemd.