OS: Verspringfinale in extremis beslist

Mexicanobakker

Vannacht werd er één veldfinale in het atletiekstadion gesprongen: het verspringen voor vrouwen stond vandaag op het programma. De finale was zeer spannend met vele sprongen hoger dan 6.80 meter, maar uiteindelijk was er precies 1 sprong van 7 meter die het goud zou opleveren.

In de eerste ronde was een van de favorieten, Ese Brume uit Nigeria, gelijk op de afspraak met 6.97. Daar kwam in de tweede ronde de Duitse Makaila Mihambo dichtbij met 6.95, terwijl de Servische Ivana Spanovic naar 6.91 ging. In de derde ronde was Brittany Reese die 6.97 sprong, en met een eerdere sprong van 6.81 ging zij daarmee Brume voorbij op basis van de tweede sprong. Ook Maryna Bekh-Romanchuk uit Oekraine ging naar 6.88 en lag dichtbij. Er werden in deze ronde ook nog 6.84 van Spanovic en 6.83 en 6.81 van twee andere atleten genoteerd.

Brume moest wat terug doen in de vierde ronde en sprong 6.88, waarmee ze Reese weer inhaalde. Reese antwoordde met een sprong van 6.87. Een ronde later deed Reese het zelfs nog beter met 6.95, wat nu de beste tweede sprong was. Anderen leken geen goede sprongen meer af te kunnen leveren, maar het was Mihambo die het alsnog wist te flikken met een sprong van 7 meter.

Mihambo haalde zo voor Duitsland het goud binnen, terwijl Reese het met zilver moest doen. Brume kwam niet meer tot een betere tweede sprong en pakte zo brons, de eerste medaille van de Spelen voor Nigeria.